Foto: F64
Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) atstādinātā valdes priekšsēdētāja Dzintara Mozga rīcība iepirkumu veikšanā nav bijusi prettiesiska un atbilst normatīvo aktu prasībām, liecina Veselības ministrijas (VM) veiktās dienesta pārbaudes rezultāti. Līdz ar to Mozgs atgriezies savā amatā.

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) uzskata, ka Mozgim jāturpina vadīt BKUS, jo "līdz šai dienai neesmu saņēmusi informāciju par kādiem jauniegūtiem faktiem vai apstākļiem, kas liecinātu, ka Mozgis slimnīcas darbu vadījis negodprātīgi un tādejādi tas varētu traucēt viņam pildīt savus dienesta pienākumus."

Uz dienesta pārbaudes laiku Mozgis bija bezalgas atvaļinājumā. Pārbaude pabeigta jau 10.decembrī, un šobrīd Mozgis ir atgriezies savā amatā, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Dienesta pārbaudē konstatēts, ka katram BKUS iepirkumam veidota sava iepirkumu komisija, taču Mozgis nav bijis nevienā no tām. Atstādinātais valdes priekšsēdētājs savos paskaidrojumos norādījis, ka viņš nav kontrolējis piedāvājumus, to izvērtēšanu, pretendentu izvēli, kā arī pašu procedūru norisi, jo uzskatījis, ka šāda rīcība varētu tikt uztverta kā mēģinājums ietekmēt iepirkumu komisijas lēmumus vai locekļus individuāli.

Tāpat VM secināja, ka viņš nekad nav prasījis un nav pieņēmis nekādus materiālus vai nemateriālus labumus no piegādātājiem un sadarbības partneriem un nav iespaidojis viņam pakļautos darbiniekus tādu lēmumu pieņemšanā, kuri varētu būt vērsti uz viena vai otra piegādātāja vai pakalpojumu sniedzēja izvēli.

Jau vēstīts, ka VM uzsāka dienesta pārbaudi novembra sākumā, lai izvērtētu valdes priekšsēdētāja Mozga atbildību saistībā ar iespējamajām nelikumībām slimnīcas iepirkumu konkursos.

KNAB uzsācis kriminālprocesu par iespējamām nelikumībām saistībā ar publiskajiem iepirkumiem BKUS vajadzībām. Veiktas vairāk nekā divdesmit kratīšanas dažādos Latvijas reģionos. Kratīšanu laikā izņemti finanšu līdzekļi dažādās valūtās vairāk kā 700 000 latu apmērā, kuru izcelsme tiks noskaidrota turpmākās izmeklēšanas laikā. Krimināllietā iesaistīti SIA "Projektu vadības un attīstības birojs" pārstāvis Raitis Muižnieks un SIA "Pamats" valdes loceklis Aleksandrs Kreicers, kā arī slimnīcas valdes loceklis un ekonomikas direktors Arnis Kramzaks un BKUS saimnieciskais direktors Aivars Lisenko, piektā aizturētā persona ir Kramzaka sieva.

Šīs personas tur aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, komerciālo uzpirkšanu, dokumentu viltošanu un krāpšanu. Tāpat šī lieta, iespējams, saistīta ar vērienīgu naudas atmazgāšanu.

Pēc šīs informācijas premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdeva veselības ministrei nekavējoties sasaukt dalībnieku sapulci un izskatīt jautājumu par BKUS valdes atsaukšanu, tomēr Rozentāle pēc tikšanās ar KNAB uzskatīja, ka pašlaik vēl nepietiek faktu, lai izteiktu neuzticību slimnīcas valdes priekšsēdētājam Mozgim, un no valdes tika izslēgts tikai Kramzaks. Tomēr dažas dienas vēlāk Mozgis pats lūdza viņu atcelt no valdes priekšsēdētāja amata uz izmeklēšanas laiku. Viņš arī nedevās saņemt viņam piešķirto Trīszvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!