Foto: LETA
Veselības ministrija (VM) neizslēdz iespēju vērsties tiesībsargājošajās iestādēs pret Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas bijušo vadītāju Dinu Šmitu, pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa.

Vaicāta, vai VM plāno vērsties pret Šmitu, Zvidriņa atzina, ka vispirms ir jāpierāda slimnīcai nodarītie zaudējumi. Kad šādi fakti tiks konstatēti, VM vērsīsies kompetentajās iestādēs, lai tās tos vērtē.

"Ja VM rīcībā būs dokumenti, kas apliecina Šmita atbildību, varēsim rīkoties tālāk. Kad būs detalizēta informācija, pieņemsim lēmumu par vēršanos tiesībsargājošās iestādēs. Pagaidām šādu datu nav," piebilda Zvidriņa.

Tāpat VM valsts sekretāre atzina, ka līdz šīs nedēļas beigām varētu tikt izsludināts konkurss uz vakanto Stradiņa slimnīcas valdes locekļa amatu.

Viņa piebilda, ka patlaban VM neesot informācijas, ka amatus varētu pamest esošie slimnīcas valdes locekļi - Normunds Štāls un Anda Čakša. Pēc Zvidriņas teiktā, valdes locekļiem jāturpina darbs pie finanšu plūsmas izvērtēšanas, kā arī jāpārskata slimnīcas štats, kas, pēc VM valsts sekretāres teiktā, ir "pārmērīgi uzpūsts".

Zvidriņa informēja, ka VM trešdien, 11.martā, tiksies ar Stradiņa slimnīcas valdi un personālu, lai runātu par to, kā sakārtot slimnīcas finanšu pārskatāmību, slimnīcas celtniecību u.c. jautājumus.

Kā ziņots, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pirmdien preses konferencē paziņoja, ka Šmits zaudējis viņa uzticību. Tika plānots, ka tajā pat dienā slimnīcas ārkārtas dalībnieku sanāksmē, iespējams, tiktu izskatīts jautājums par Šmita atbrīvošanu no amata. Tomēr Šmits šajā sanāksmē iesniedza slimnīcas kapitāldaļu turētājam atlūgumu.

VM valsts sekretāre Zvidriņa šajā preses konferencē norādīja, ka atbrīvot Šmitu no amata plānots tāpēc, ka ir dažādas neskaidrības ar slimnīcas finanšu plūsmu, kā arī problēmas ar jaunā korpusa būvniecību.

Pats Šmits gan pauda, ka finanšu situācija slimnīcā ir laba, un norādīja, ka viņam laikam ir jāsakārto profesionālās attiecības ar kapitāldaļu turētāju.

Pirms Šmits iesniedza atlūgumu, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem paziņoja, ka neatbalsta veselības ministra rīcību saistībā ar Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja iespējamo atbrīvošanu no amata. VM prasītais finanšu pārskats par slimnīcu tika iesniegts pirmdien no rīta, premjerministri Belēvičs informējis pulksten 11:00 savukārt pulksten 12:00 sasaukta preses konference, iepriekš neinformējot Šmitu par savu lēmumu, norādīja valdības vadītāja.

Ministru prezidente lūgusi veselības ministram skaidrot valdes locekļu rotāciju Latvijas slimnīcās. Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga pastāstīja, ka Belēvičam ar rezolūciju lūgts sniegt skaidrojumu par slimnīcu valdes locekļu iecelšanas atbilstību instrukcijai, kas jāievēro šādos gadījumos. Ministram atbilde jāsniedz līdz 17.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!