Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) nevar atbildēt uz jautājumu, cik varētu izmaksāt pilna patvēruma meklētāju bērnu veselības aprūpe.

Vairāki priekšlikumi par to iesniegti Patvēruma likumprojektam, ko izskatīšanai galīgajam lasījumam gatavo Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

"Ņemot vērā, ka nav zināmas patvēruma meklētāju plūsmas tendences un uzturēšanas ilgums Latvijā, kā arī bērnu skaits, kas varētu ierasties Latvijā kopā ar patvēruma meklētājiem, un to, cik daudziem no viņiem un kādā apjomā būs nepieciešama veselības aprūpe, vēlamies norādīt, ka šobrīd nav iespējams precīzi aprēķināt iespējamos turpmāko gadu izdevumus patvēruma meklētāju bērnu veselības aprūpei," secinājusi Veselības ministrija.

Veselības aprūpes izmaksas Latvijas iedzīvotājiem no veselības aprūpes budžeta šogad ir 305,55 eiro uz vienu iedzīvotāju. Ministrija pieļauj, ka patvēruma meklētāju bērniem šīs izmaksas varētu būt ievērojami lielākas. Tādēļ papildus veselības aprūpes pakalpojumus patvēruma meklētāju bērniem pilnā apjomā ir iespējams nodrošināt, ja tiek piešķirti papildu finanšu līdzekļi.

Jau ziņots, ka biedrība "Glābiet bērnus" rosina bēgļu bērniem sniegt pakalpojumus tādā pašā apjomā, kā bērniem Latvijā. Deputāts Romualds Ražuks ("Vienotība") piedāvā noteikt, ka "nepilngadīgie saņem medicīnas aprūpi, kuras nesniegšana var radīt apdraudējumu bērna attīstībai un veselībai, par valsts līdzekļiem, ņemot vērā patvēruma meklētāja īpašas uzņemšanas vajadzības".

Priekšlikumus Saeimas komisija skatīs otrdien.

Patvēruma likums šobrīd nosaka tiesības saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību un primāro veselības aprūpi par valsts līdzekļiem.

Patvēruma meklētājs ir persona, kura iesniegusi iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!