Foto: LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž neizpratni, kāpēc Veselības ministrija (VM), gatavojoties Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2021.-2027. gadam definēto rīcības virzienu izpildei, nav plānojusi darba samaksas paaugstināšanu nozarē, informēja LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte. VM norāda, ka ir plānots "izstrādāt un ieviest konkurētspējīgu ārstniecības personu atalgojuma modeli atbilstoši sniegto pakalpojumu līmenim un veidam".

Rudzīte norādīja, ka minēto dīvainību LVSADA konstatēja, iepazīstoties ar 25. septembrī no VM atsūtīto Sabiedrības veselības pamatnostādņu 2021.-2027. gadam projektu. "Pavadvēstulē ir teikts, ka projekts detalizē Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2021.-2027. gadam definētos rīcības virzienus," skaidroja Rudzīte.

LVSADA atgādina, ka Saeimas paziņojumā "Par Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2021.-2027. gadam" šā gada 2. jūlijā ir uzsvērts, ka, to apstiprinot, Saeima cita starpā aicina Ministru kabinetu neatliekami pastiprināt pasākumus cilvēkresursu piesaistei valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sektorā, palielinot valsts budžeta finansējumu veselības aprūpei, tai skaitā darba samaksu ārstniecības personām. "Taču projektā par darba samaksas paaugstināšanu veselības aprūpes darbiniekiem laikā no 2021. līdz 2027. gadam nav ne vārda," sašutumu pauž LVSADA.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris to vērtē kritiski: "Ir dīvaini, ka Veselības ministrija cenšas reklamēt jaunu darba samaksas kārtību, solot nozarei darba samaksas pieaugumu septiņus gadus pēc kārtas, bet valsts mēroga stratēģiskās plānošanas dokumentā to neparedz. Secinājumus katrs var izdarīt pats."

Savukārt VM portālam "Delfi" skaidroja, ka Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021.-2027. gadam ir plānošanas dokuments, kas nosaka Latvijas sabiedrības veselības politiku 2021.-2027. gadā ar mērķi samazināt potenciāli zaudēto mūža gadu skaitu, samazināt profilaktiski novēršamo un medicīniski novēršamo mirstību, mazināt nevienlīdzību veselības aprūpē, piemēram, veicināt pieejamību veselības aprūpes pakalpojumiem iedzīvotājiem, kas nevar apmeklēt ārstu finansiālu ierobežojumu dēļ, kā arī veicināt citu ar sabiedrības veselību saistītu rādītāju uzlabošanos.

Lai sasniegtu šo Latvijas sabiedrības veselības politikas mērķi, pamatnostādnēs iekļautajiem pasākumiem, tai skaitā arī cilvēkresursu attīstībai, ir paredzēts finansējums. Līdz ar to ir piedāvāta septiņu gadu programma darba samaksas palielinājumam ārstniecības personām, kas ir iekļauta iepriekš minētajā pamatnostādņu projektā šādā redakcijā: izstrādāt un ieviest konkurētspējīgu ārstniecības personu atalgojuma modeli atbilstoši sniegto pakalpojumu līmenim un veidam, uzsvēra ministrijā.

Pamatnostādnēs šī pasākuma īstenošanai tiks paredzēta arī ietekme uz budžetu – papildu finansējuma nepieciešamība modeļa ieviešanai, norādīja VM.

Savus ieteikumus par projekta uzlabojumiem LVSADA plāno iesniegt VM tuvākajās dienās, norādīja arodbiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!