Foto: LETA
Ja Latvijā turpinās pasliktināties epidemioloģiskā situācija, Veselības ministrija (VM) pārskatīs uz augustu plānotās izmaiņas pulcēšanās apmēros, trešdien preses konferencē pastāstīja VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

VM pārstāve skaidroja, ka šobrīd nosaukt konkrētas normas, kuras, iespējams, varētu skart izmaiņas, viņa nevar, jo viss ir atkarīgs no tā, kā turpmāk attīstīties epidemioloģiskā situācija.

Tomēr Līviņa uzsvēra, ka, pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai, "ambiciozie plāni" uz augustu būs jāpārskata, jo brīdī, kad šie plāni tapa, saslimstība Latvijā bija zema.

"Ļoti ceram, ka nevajadzēs nākt klajā ar stingrākiem ierobežojumiem. Līdz šim virzījām valdībā noteikumus, lai atvieglotu esošos noteikumus. Tas būtu pareizākais, bet pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai, iespējams, būs jādomā atkal par striktākiem noteikumiem," sacīja Līviņa.

VM eksperte uzsvēra, ka ļoti bieži cilvēki vairs neievēro distancēšanās prasības, tomēr tās ievērošana esot ļoti svarīga. Tāpat viņa atzīmēja, ka ir svarīgi, lai vietās uz kurām cilvēki dodas tiktu uzraudzīts, ka šie divi metri tiek ievēroti.

Ņemot vērā, ka vasara ir ceļošanas laiks, VM pārstāve aicināja iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot ārpus Latvijas. Līviņa lūdza cilvēkus sekot līdzi informācijai Slimību profilakses kontroles centra mājaslapā, kur valstis ir sadalītas pa krāsām, proti, uz ar sarkanu un dzeltenu krāsu atzīmētajām valstīm VM neiesaka doties, tomēr, ja cilvēks tur ir bijis, atgriežoties jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Līviņa atgādināja, - ja cilvēkiem ir informācija par kādu, kurš apmeklējis jebkuru no atzīmētajām valstīm, taču neievēro pašizolāciju, par to nepieciešams ziņot Valsts policijai. Pēc viņas paustā, tā ir vienīgā iestāde, kas var šiem cilvēkiem "pievērst uzmanību".

Līviņa arī aicināja cilvēkus piesardzīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt dažādus pasākumus, un izvērtēt ar kādām kompānijām cilvēki uzturas šajos apstākļos.

Jau ziņots, ka valdības jūnijā apstiprinātie grozījumi paredz, ka no augusta āra pasākumos varēs pulcēties līdz 3000 cilvēki, nevis 1000, kā bija noteikts iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!