Foto: LETA

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija ir neizpratnē par Veselības ministrijas (VM) pieprasījumu īsā laikā sagatavot apjomīgu informāciju par savām finansēm, kas pēc apjoma atbilstu ienākumu deklarācijai, kuru katru gadu ārsti iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID), informēja asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

Viņa atgādināja, ka valdība VM pērnā gada beigās uzdeva aprēķināt nepieciešamo finansējumu, lai darba samaksu varētu palielināt arī ģimenes ārstiem, ne tikai valsts un pašvaldību slimnīcās strādājošajiem mediķiem.

Veide norādīja, ka ministrijai šādu aprēķinu veikšanai līdz šim ir pieticis ar valsts iestāžu rīcībā esošo informāciju. Tomēr, tā vietā, lai izmantotu līdz šim visiem vienādi pielietoto aprēķinu metodiku, VM 5.janvārī izsūtījusi pieprasījumu ģimenes ārstiem pēc informācijas, kas neattiecas uz valdības doto uzdevumu, apgalvoja Veide.

Viņa pastāstīja, ka apjomīgā pārskata sagatavošanai sākotnēji VM devusi trīs dienas. Tomēr laikā, kad Latvijā plosās gripa, ārstiem neesot laika kārtot finanšu lietas. Tāpat ārsti rēķinās, ka VID deklarācijas jāiesniedz laikā no 1.marta līdz 1.jūnijam, tāpēc vēl finanšu aprēķini nav skatīti.

Tāpat Veide skaidroja, ka finanšu informāciju par 2014.gadu VM varēja iegūt, pieprasot to VID, tomēr ministrija šo informāciju pieprasījusi no pašiem ģimenes ārstiem.

Viņa skaidroja, ka ministrijas pieprasītajai informācijai, kura pārsniedz Nacionālajam veselības dienestam līdz 31. janvārim iesniedzamo valdības apstiprināto datu apjomu, pamatojuma nav. Tas ārstiem liekot secināt, ka darba samaksas pieaugums ģimenes ārstiem, viņu māsām un palīgiem tiks aprēķināts pēc jaunas aprēķinu metodikas.

Ģimenes ārstu asociācija atkārtoti vēstulēs ministrijai lūgusi pamatojumu politikas maiņai un plānotajai aprēķinu metodikai. Pagaidām gan ārsti vien saņēmuši atbildi, ka informācija nepieciešama aprēķinu veikšanai.

Veide norāda, ka VM un veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) argumentētu pamatojumu minētajai prasībai, kas pārsniedz likumdošanas ietvarus, līdz šim asociācijai pēc atkārtotiem lūgumiem nav snieguši. Šādu vilcināšanos nākas skaidrot kā izvairīšanos no konkrētas atbildes, secina asociācijas vadītāja. "Un tas liek domāt, ka Veselības ministrijas un ministra nolūks ir uzspiest ģimenes ārstiem tādas attiecības ar valsti, kas nav likumiski pamatotas".

Jau ziņots, ka valdība 22.decembrī uzdeva VM apzināt iespējas palielināt minimālo atalgojumu ārstiem, kuri strādā privātajās ārstu praksēs, bet sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!