Foto: Shutterstock

Veselības ministrija (VM) plāno medicīnas māsas profesijas reformu, atsakoties no divpakāpju izglītības sistēmas māsas kvalifikācijas un specializācijas iegūšanā, informēja ministrijas pārstāve Anna Strapcāne.

Pēc viņas paustā, iemesls, kāpēc nepieciešams mainīt māsu izglītības un profesionālās kvalifikācijas iegūšanas praksi, ir esošās kārtības neefektivitāte. Analizējot situāciju kopīgi ar Latvijas Māsu asociāciju, VM secinājusi, ka šobrīd gan izglītības iegūšanas procesu, gan māsas mobilitāti profesijā nepieciešams uzlabot.

Viens no priekšlikumiem ir mainīt sistēmu māsas kvalifikācijas iegūšanai, proti, atteikties no divpakāpju izglītības sistēmas māsas kvalifikācijas un specializācijas iegūšanā.

Kā skaidroja Strapcāne, patlaban, absolvējot medicīnas koledžu, persona iegūst kvalifikāciju "māsa" un pēc tam reģistrējoties Ārstniecības personu reģistrā iegūst prakses tiesības strādāt māsas profesijā. Tomēr, lai māsa patstāvīgi varētu strādāt ārstniecības iestādē noteiktā profilā, piemēram, terapijā, ķirurģijā vai strādāt ģimenes ārsta praksē, viņai papildus nepieciešams attiecīgās specialitātes sertifikāts, kuru var iegūt pēc trīs gadu mācībām koledžā un vēl vienu gadu mācoties augstskolā.

Tas nozīmē, ka šobrīd kopējais apmācību ilgums ir četri gadi, kuros māsa divreiz iestājas izglītības iestādē, divreiz raksta kvalifikācijas darbu un divreiz absolvē, piebilda Strapcāne.

Papildus viņa atzīmēja - ja māsa šobrīd vēlas strādāt cita profila nodaļā, viņai jāiegūst patstāvīgas prakses tiesības attiecīgajā specialitātē. Tas nozīmē, ka nepieciešams vēl vienu gadu mācīties augstskolā pilna laika studijās, ko praktizējošai māsai ir grūti īstenot. VM ieskatā, tā ir neelastīga un sarežģīta kārtība, kas apgrūtina māsu profesionālās darbības sākšanu, mobilitāti darba tirgū un atgriešanās nozarē.

VM saskata nepieciešamību jau māsas profesijas pamatizglītībā ietvert padziļinātas kompetences, kas pielietojamas visās aprūpes jomās, piemēram, terapeitisko, ķirurģisko, ambulatoro pacientu aprūpē. Šobrīd šis kompetences māsas apgūst papildu gadu mācoties augstskolā. Tikmēr plānotās izmaiņas nodrošinās, ka persona pēc māsas kvalifikācijas iegūšanas un reģistrācijas Ārstniecības personu reģistrā iegūst prakses tiesības profesijā, kas turpmāk dos iespēju patstāvīgi strādāt ārstniecības iestādes terapeitisko, ķirurģisko, ambulatoro pacientu aprūpē. Specifiski šaurākas specializācijas māsas varēšot apgūt profesionālās pilnveides programmās.

Ministrija uzskata, ka māsas profesijas reformai būs dažādi ieguvumi, tostarp paplašināts māsas profesijas kompetenču loks, kas māsai ļauj būt mobilai darba tirgū, un vienkāršota kārtība specializācijas iegūšanai.

Ilgtermiņa mērķis māsas profesijas reformai ir nodrošināt, ka izglītības iestādes sagatavo māsas, kuras pēc izglītības iestādes absolvēšanas izvēlas un ir tiesīgas pilnvērtīgi strādāt Latvijas veselības aprūpes sistēmā.

Studijas pēc jaunās sistēmas varētu tikt sāktas 2022./2023. studiju gadā.

Tuvākajā laikā VM plāno iesniegt izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē konceptuālo ziņojumu "Par māsu profesijas turpmāko attīstību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!