Foto: LETA

Lai samazinātu alkoholisko dzērienu lietošanas izplatību un nodarīto kaitējumu sabiedrības veselībai, turpmākajos gados plānots noteikt jaunus ierobežojumus alkohola pieejamībai un reklāmai, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrija (VM).

Piektdien, 5. jūlijā, publiskajai apspriešanai VM nodevusi Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāna projektu 2020.-2022. gadam.

Viens no plāna rīcības virzieniem ir alkoholisko dzērienu reklāmas ierobežošana. Tas pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījumiem ir viens no efektīvākajiem veidiem, lai mazinātu alkohola patēriņu sabiedrībā, jo īpaši jauniešu vidū. VM rosina aizliegt visu alkoholisko dzērienu reklāmu televīzijā, radio un internetā. Tāpat plānots noteikt reklāmas ierobežojumus dažādām alkoholisko dzērienu akcijām un atlaidēm. Ministrija vērš uzmanību, ka līdzīga prakse ir arī citās valstīs.

Plānā ir iekļauts arī rīcības virziens, kas paredz alkoholisko dzērienu pieejamības ierobežošanu un stingrāku kontroli, piemēram, aizliedzot alkoholisko dzērienu pārdošanu degvielas uzpildes stacijās. Savukārt attiecībā uz kontroli plānots stingrāk uzraudzīt, lai alkoholu nepārdod nepilngadīgām personām, kā arī pastiprināt nelegālā alkohola aprites kontroli.

Tāpat ļoti būtiski ir paplašināt ambulatorās un stacionārās ārstēšanās iespējas reģionos cilvēkiem ar alkohola atkarību. Šobrīd narkoloģiskās palīdzības pieejamības sadalījums valstī nav vienmērīgs, jo lielākā daļa ārstu narkologu koncentrējas Rīgā un tās apkārtnē.

Vienlaikus būtiski ir skaidrot sabiedrībai, īpaši jauniešiem, grūtniecēm un topošajiem vecākiem, alkoholisko dzērienu kaitīgo ietekmi uz veselību, ko VM plāno turpināt darīt. Līdztekus izglītojošajām kampaņām, plānots, ka alkoholisko dzērienu marķējumā būs jāiekļauj informācija, kura mudina iedzīvotājus nelietot alkoholu.

Ar Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāna projektu 2020.-2022.gadam ir iespēja iepazīties te.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Neilgi pirms Līgo svētkiem Saeima ārkārtas sēdē lēma par nepieciešamību, sekojot Igaunijas piemēram, samazināt akcīzes nodokli alkoholam. Galīgo lēmumu plānots pieņemt nākamnedēļ. Kamēr politiķi diskutē par šīs rīcības ekonomiskajiem ieguvumiem, mediķi un veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) norāda, ka ilgtermiņā ieguvumu tas nenesīs. Tieši pretēji – grūtāk pieejams alkohols ilgtermiņā nozīmē ieguvumus.

Jau ziņots, ka no 1. jūlija Igaunijā stājas spēkā likums, kas paredz, ka daļai alkoholisko dzērienu tiek piemērota par 25 procentiem zemāka akcīzes nodokļa likme. Reaģējot uz šo soli, arī Latvijā Saeima lēma par akcīzes nodokļa samazināšanu stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Par likuma pieņemšanu galīgajā lasījumā vēl tiks lemts. Kā galvenais arguments šādam solim tiek minēts iespējama budžeta ieņēmumu samazināšanās, jo Igaunija kļūs par pievilcīgāku vietu alkohola iegādei.

Lai arī īstermiņā šāds solis patiešām var nozīmēt ieņēmumu palielināšanos un atbalstu alkohola tirgotājiem, ilgtermiņā tas radīs zaudējumus gan cilvēku veselībai, gan budžetam, pārliecināti speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!