Foto: AFI
Veselības ministrija (VM) ierosina samazināt tikai kopš marta palielinātās pacienta iemaksas par vizīti pie ārstiem speciālistiem un par slimnīcā pavadīto dienu, teikts VM paziņojumā medijiem.

VM izstrādātie grozījumi paredz samazināt maksājumu par pie ārstiem speciālistiem no pieciem latiem līdz trīs latiem un par ārstēšanos slimnīcās (sākot ar otro dienu) no 12 latiem uz 9,5 latiem par diennakti.

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) norāda, ka "budžeta samazinājums veselības aprūpei neizbēgami skāris ikvienu pacientu, jo, samazinoties valsts apmaksātajai daļai, pieauga pacientu līdzmaksājumi. Uzskatu, ka esošajā ekonomiskajā situācijā pacientu iemaksas mūsu valstī ir pārāk lielas un būtiski samazina veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Tādēļ šobrīd tiek strādāts pie tā, lai iespēju robežās šos maksājumus samazinātu."

No pacientu iemaksām kopš 1.oktobra atbrīvotas trūcīgās personas. Tāpat trūcīgajām personām nav jāmaksā 15 latu līdzmaksājums par vienā ārstēšanās reizē veiktajām ķirurģiskajām operācijām. Savukārt, ārstējoties dienas stacionārā, nepieciešamības gadījumā trūcīgie pacienti bez maksas pirms vai pēc ārstēšanās varēs uzturēties ārstniecības iestāžu izveidotajās "viesnīcās".

Līdz šā gada martam pacienta iemaksa par ģimenes ārsta apmeklējumu bija 50 santīmi, bet par vizīti pie ārsta speciālista bija jāmaksā divi lati. Lai saglabātu valsts apmaksātu ārstniecisko palīdzību iedzīvotājiem samazināta budžeta apstākļos 2009. gadā, valdība nolēma palielināt pacientu līdzmaksājumus.

No pacienta iemaksas ir atbrīvoti bērni vecumā līdz 18 gadiem; grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, ja tiek saņemti veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar grūtniecības un pēcdzemdību novērošanu un grūtniecības norisi; politiski represētās personas, Nacionālās pretošanās kustības dalībnieki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā cietušās personas; tuberkulozes slimnieki un pacienti, kuriem veic izmeklējumus tuberkulozes noteikšanai; psihiski slimas personas, saņemot psihiatrisko ārstēšanu; pacienti, saņemot hroniskās hemodialīzes, hemodiafiltrācijas un peritoneālās dialīzes procedūras visā ārstniecības procesa laikā.

Tāpat no pacienta līdzmaksājumiem atbrīvotas personas, kuras saņem veselības aprūpes pakalpojumus noteiktu infekcijas slimību gadījumos; personas, kurām neatliekamo medicīnisko palīdzību sniedz neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes; valsts sociālās aprūpes centru un pašvaldību pansionātu (centru) aprūpē esošās personas; iedzīvotāji, kuriem veic profilaktiskās apskates un izmeklē¬jumus (bērnu profilaktiskā veselības aprūpe, pieaugušo profilaktiskās apskates, vēža profilakse); iedzīvotāji, kuriem veic vakcināciju vakcinācijas kalendāra ietvaros, pasīvo imūnterapiju, kā arī vakcināciju pret gripu atbilstoši normatīvajiem aktiem par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību; pacienti, saņemot ilgstošu plaušu mākslīgo ventilāciju mājas apstākļos; orgānu donori; personas, kuras saņem veselības aprūpi mājās; I grupas invalīdi; trūcīgās personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!