Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien Ministru kabinets skatīs atvieglojumus vakcinētām personām, pēc Sadarbības sanāksmes žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ziņojumu par atvieglojumiem vakcinētām personām valdībā iesniegs Veselības ministrija (VM). Tas vēl valdības sēdes darba kārtībā neparādās un ar to iepazīties nevar, pārliecinājās portāls "Delfi". Paralēli Sadarbības sanāksmei noritēja arī Operatīvās vadības grupas tikšanās, kurā tika pārrunāts jautājums par atvieglojumiem vakcinētajiem.

"Mums valstij šobrīd ir divas labas ziņas. Pirmā labā ziņa ir tā, ka vakcinācijas temps turpina raiti attīstīties. Pēdējās nedēļas laikā ir vairāk nekā 100 000 cilvēku vakcinēti. Tas ir aptuveni 5% mūsu sabiedrības ik nedēļu," atzinīgi novērtēja Kariņš. "Otrā labā ziņa ir tā, ka tagad iezīmējas kā skaidrāka tendence, ka mums beidzot sāk kristies saslimstības rādītāji. Tas, protams, ir arī pateicoties tam, ka katru dienu mums pieaug vakcinēto, imūno cilvēku skaits."

"Mēs rītdien [ceturtdien] skatīsim Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus – atvieglojumus, kas būs paredzēti vakcinētām personām," turpināja premjers, piebilstot, ka "mums ir jādara viss, lai mēs varētu atgriezties tuvāk tādai normālai ikdienas dzīvei". Svarīgi ir nepārsteigties, bet iet kopsolī ar vakcinēšanu, atzīmēja Ministru prezidents.

"Saslimstība samazinās, bet aizvien mēs esam vēl diezgan bīstamā teritorijā. Mums saslimstība ir vēl ir ļoti plaša, īpaši ja salīdzina ar vairums citām Eiropas Savienības valstīm, bet mums arī beidzot krītas," teica Kariņš.

Arī parlamentārietis Juris Pūce (AP) pēc sanāksmes norādīja: "Man šķiet, ka tas ir ļoti labi, ka šobrīd, šajā situācijā, Veselības ministrija ir sagatavojusi un valdība plāno lemt par to, kādi tālākie atvieglojumi ierobežojumu ziņā būs vakcinētām personām"

"Perspektīvā mums ir jāturas pie situācijas, ka vakcinētas personas var brīvi iegūt un lietot dažādus pakalpojumus un brīvi turpināt savu dzīvi, tādā veidā baudot ieguvumus no viņu apzinīgās rīcības pret kopīgo sabiedrības veselību," skaidroja deputāts.

Kā trešdienas vakarā portālu "Delfi" informēja VM, vakcinētu vai Covid-19 pārslimojušu cilvēku risks saslimt ar Covid-19 ir pietiekami zems, lai jūnijā līdz ar lielāku vakcinācijas aptveri viņiem piemērotu izņēmumus un atļautu plašāk pulcētiem. Par šiem VM kopā ar citām ministrijām sagatavotajiem priekšlikumiem Ministru kabinets lems ceturtdien.

Atbalstot VM redzējumu, jau 1. jūnijā varētu strādāt skaistumkopšanas nozare un citi pakalpojumi, kas saistīti ar labsajūtu un izklaidi, savukārt jūnija vidū vakcinētiem vai Covid-19 pārslimojušiem cilvēkiem būtu iespēja apmeklēt publiskus pasākumus.

Vienlaikus cilvēkiem, kas nav vakcinējušies, drošības pasākumi tiks pakāpeniski mazināti atbilstoši iepriekš lemtajam un krītoties saslimstības līmenim, uzsvēra ministrijā.

Kādas izmaiņas paredzētas vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem?

Ja pakalpojuma sniedzējs ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis Covid-19, no 1. jūnija drīkstēs individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, sporta nomas un fotopakalpojumus, kā arī saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Tas nozīmē, ka telpā atrodas tikai pakalpojuma sniedzējs un viens klients (pirts, saunas un fotopakalpojumu gadījumā viens pakalpojumu sniedzējs un viena mājsaimniecība). Šajā gadījumā klientiem nav jābūt vakcinētiem.

Savukārt no 15. jūnija cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, varēs piedalīties publiskos pasākumos, apmeklēt kafejnīcas, kino teātra izrādes, koncertus, klubus un saņemt citus līdzīgus pakalpojumus, nelietojot sejas maskas un neievērojot 2 metru distanci. Lai šādus pakalpojumus sniegtu, arī visiem darbiniekiem jābūt vakcinētiem vai izslimojušiem Covid-19, kā arī jānodrošina kontrole, lai neielaistu cilvēkus, kas neatbilst prasībām.

Tāpat cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, no 15. jūnija varēs apmeklēt sporta klubus, gan trenējoties individuāli, gan apmeklējot grupu nodarbības. Telpā nedrīkstēs atrasties nevakcinēti cilvēki vai tādi, kas pēdējā pusgadā nav slimojuši ar Covid-19.

Kas jāņem vērā vakcinētiem vecākiem, kopā ar bērniem apmeklējot pasākumus?

Lai ļautu pasākumus apmeklēt arī ģimenēm ar bērniem, kurus šobrīd nevakcinē, noteikts izņēmums ģimenei domātiem pasākumiem. Šādos gadījumos bērnam būs nepieciešams pēdējo 48 stundu laikā veikts negatīvs Covid-19 tests vai pēdējo 6 stundu laikā veikts negatīvs Covid-19 antigēna tests. Savukārt pasākumā būs jāievēro noteiktas prasības, piemēram, jābūt personalizētām sēdvietām, visiem jālieto sejas maskas un jāievēro 2 metru distance no citiem. Tāpat būs noteikts pasākuma ilgums un pieļaujamais cilvēku skaits. Attiecīgi telpās šādos pasākumos ar bērnu klātbūtni drīkstēs atrasties līdz 300 cilvēku un pasākums ilgs līdz četrām stundām, savukārt brīvā dabā drīkstēs pulcēties līdz 500 cilvēku un pasākuma laiks nebūs limitēts. Šādas prasības izvirzītas, jo bērni nebūs pasargāti no saslimšanas ar Covid-19, kā arī bērni pat bez simptomiem vīrusu var nodot citiem, piemēram, atgriežoties mājās pie vecvecākiem, kas ir lielākā riska grupā.

Kā varēs pārliecināties par vakcinācijas un Covid-19 izslimošanas faktu?

No 1. jūnija ikvienam būs iespēja elektroniski vietnē www.Covid19sertifikats.lv iegūt digitālu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu.

Informācija par to, vai persona ir vakcinēta pret Covid-19, pēdējā pusgada laikā pārslimojusi Covid-19 vai ir veikta Covid-19 testēšana, būs pieejama digitālā formātā vietnē www.Covid19sertifikats.lv. Līdz ar to arī pakalpojuma sniedzēji varēs ērti pārliecināties par cilvēka statusu, izmantojot speciālu aplikāciju ar QR koda lasītāju.

No 15. jūnija iekšzemes sistēma vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas fakta pārbaudei iekļausies kopīgajā Eiropas digitālā zaļā sertifikāta sistēmā.

Ja cilvēkam nav iespējas sertifikātu iegūt elektroniski, to papīra veidā pēc pieprasījuma izsniegs ārstniecības iestāde vai kādā no vienotās valsts un pašvaldības klientu apkalpošanas centriem.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka sākusies pakāpenisku ierobežojumu atcelšana pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem, ko papildinās atbilstoši epidemioloģiskajiem apstākļiem.

Šobrīd pilnībā vakcinēti cilvēki var neveikt rutīnas skrīninga testu darba pienākumu veikšanai. Piemēram, skolotāji, mediķi un sociālās aprūpes centru darbinieki.

Savukārt, atgriežoties no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, vai Šveices Konfederācijas, kā arī Apvienotās Karalistes, atļauts neievērot pašizolāciju. Taču jāuzrāda ārstniecības iestādes apliecinājumu, ka ir pagājušas 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar vakcīnu, ko ir atzinusi Eiropas Zāļu aģentūra un tās atzītas ārvalstu iestādes vai Pasaules Veselības organizācija. Apliecinājumu cilvēks bez maksas var iegūt ārstniecības iestādē, kur veikta vakcinācija, bet ar laiku šādu izziņu aizstās digitālais sertifikāts.

Pašizolācija atgriežoties Latvijā, joprojām jāievēro cilvēkiem, kuri bijuši trešajās valstīs. Šāds nosacījums ir spēkā, jo daļā šo valstu izplatās jauni vīrusa paveidi un ļoti svarīgi ir nepieļaut šo celmu izplatību Latvijā.

Tāpat cilvēki, kuriem ir pabeigta vakcinācija vai kuri ir pārslimojuši Covid-19, darba telpās un sanāksmēs, atrodoties vienā telpā, var nelietot mutes un deguna aizsegus, kā arī neievērot divu metru distanci. Šāda kārtība attiecas tikai uz pastāvīgiem kolektīviem, piemēram, darba kolektīviem, amatiermākslas kolektīviem vai sporta komandām, nepārsniedzot 20 cilvēku skaitu.

Par vakcinētu uzskatāma persona, sākot ar piecpadsmito dienu pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai vai sākot ar divdesmit otro dienu līdz deviņdesmitajai dienai pēc vakcīnas "Vaxzevria" ("AstraZeneca") pirmās devas saņemšanas un uzreiz pēc "Vaxzevria" otrās devas saņemšanas.

Par Covid-19 izslimojušām uzskatāmas personas, kas var dokumentāri pierādīt Covid-19 inficēšanās epizodi, sākot ar brīdi, kad ārsts ir pārtraucis personas izolāciju, līdz simt astoņdesmitajai dienai pēc parauga ņemšanas datuma, ar kuru laboratoriski tika apstiprināta Covid-19 infekcija, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!