Foto: Shutterstock

Veselības ministrija (VM) atsaukusies uz Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) aicinājumu un sasaukusi darba grupu mediķu atalgojuma jautājumu pārrunāšanai.

Kā sacīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris, sarunas laikā arodbiedrība vēlētos precizēt, kādas būs nozares darbinieku zemākās samaksas, jo pagaidām tiekot runāts tikai par vidējo samaksu.

Tāpat Keris norādīja, ka svarīgi saprast, kas nākamgad notiks ar piemaksām, kā tiks nodrošināts, ka algu paaugstinājums sasniegs darbiniekus, jo risinājumi ir dažādi, tostarp darba samaksu var iekļaut pakalpojuma tarifā. Tas varētu risināt šo jautājumu saistībā ar ambulatorajā sektorā strādājošajiem. Savukārt slimnīcās un neatliekamajā medicīnā strādājošajiem šo darba samaksas paaugstinājumu varētu virzīt ar speciālu pielikumu.

Darba grupas tikšanās notiks piektdien, 20. oktobrī, plkst. 11, ministrijā.

Kā ziņots, LVSADA oktobra sākumā vērsās pie VM ar aicinājumu bez vilcināšanās sasaukt darba grupu, lai vienotos par darba samaksas pieaugumu nozares darbiniekiem, informēja arodbiedrības darba koordinētāja Inga Rudzīte.

Kā liecina VM apkopotā informācija, nākamgad stacionārajā veselības aprūpē strādājošo ārstu un funkcionālo speciālistu darba samaksa pieaugs no aptuveni 80% - no 859 eiro līdz 1547 eiro.

Tāpat būtiski pieaugs slimnīcu ārstniecības un pacientu aprūpes personāla, kā arī funkcionālo speciālistu asistentu darba samaksa. Nākamgad šie mediķi 537 eiro vietā saņems 929 eiro, kas ir par 73% vairāk. Vienlaikus slimnīcu aprūpes atbalsta personu atalgojums pieaugs par 55%, proti, no 400 līdz 621 eiro.

Ambulatorajā veselības aprūpē darba samaksas pieaugums būs zemāks. Ārstu un funkcionālo speciālistu stacionārajā veselības aprūpē darba samaksa pieaugs par 31%, ārstniecības un pacientu aprūpes personu, kā arī funkcionālo speciālistu asistentu darba samaksa - par 26%, bet atbalsta personu atalgojums pieaugs par 13%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!