Foto: DELFI

Veselības ministrija (VM) šogad mēģinās sava budžeta ietvaros novirzīt 193 220 eiro, kas nepieciešami skābekļa terapijas nodrošināšanai Covid-19 un citiem subakūtiem pacientiem, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja VM Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Pakalpojumu attīstības nodaļas vadītāja vietniece Anete Baškevica parlamentāriešiem skaidroja, ka ir divi iespējamie ceļi, kā hroniskie pacienti varētu saņemt ilgstošo skābekļa terapiju. Hroniskie pacienti no VM puses jānodrošina ar ārstu konsultācijām, specifiskām asins analīzēm un, iespējams, novērojumu dienas stacionārā. Tad šādi pacienti saņem nosūtījumu no speciālista un stājas rindā, ko koordinē Labklājības ministrija (LM).

Hroniskajiem pacientiem skābekļa terapija nereti nepieciešama mūža garumā, atzina Baškevica. Šādos gadījumos ilgstošu novērošanu uzņemas ģimenes ārsts. Tāpat reizi gadā jāvēršas pie ārstējošā speciālista, kas izvērtē skābekļa terapijas darbību.

Savukārt subakūtiem pacientiem, kuru vidū ir Covid-19 izslimojušie, pacienti ar hronisko obstruktīvu plaušu slimību un onkoloģiski pacienti paliatīvās aprūpes ietvaros, skābekļa terapija nav nepieciešama tik ilgi, iespējams, līdz trim mēnešiem, skaidroja Baškevica. Šādos gadījumos skābekļa koncentratori pacientiem jāsaņem uzreiz pēc izrakstīšanās no stacionāra, un tos nodrošinās VM.

NVD pārstāve skaidroja, ka šogad skābekļa terapijas nodrošināšanai hroniskajiem pacientiem VM būtu nepieciešami 49 845 eiro, taču papildu līdzekļi vajadzīgi arī LM, jo tā koordinē rindu. Savukārt terapijas nodrošināšanai aptuveni 900 subakūtajiem pacientiem vajadzīgi 193 220 eiro.

"Šis finansējums nav tik ļoti liels, mēs mēģināsim meklēt iespējas nozares iekšienē," solīja Janka.

Savukārt nākamgad VM šiem mērķiem lūgs papildu atbalstu.

Arī Finanšu ministrijas (FM) Labklājības sfēras finansēšanas nodaļas vadītāja Anita Čemme sēdē sacīja, ka šogad skābekļa terapijas nodrošināšanai ministrijām būtu jārod iespējas budžeta ietvaros. Vienlaikus viņa atzina, ka FM nav zināms, cik līdzekļu nepieciešams LM pakalpojuma nodrošināšanai.

LM parlamentārais sekretārs Krišs Lipšāns (KPV LV) gan apgalvoja, ka LM nav iespējams šogad pārdalīt līdzekļus šim mērķim, jo tad nāksies kādai grupai tos atņemt. Lipšāna teiktais izraisīja neizpratni komisijas deputātos, kuri mudināja tomēr pārskatīt budžetu. Savukārt komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) aicināja FM nākt palīgā kolēģiem LM, lai līdzekļus atrastu.

Saskaņā ar LM aplēsēm, šogad koncentratoru nodrošināšanai 300 hroniskajiem pacientiem ministrijai būtu nepieciešami 270 000 eiro, bet nākamgad 1000 cilvēku – 900 000 eiro.

Plānots, ka subakūtie pacienti pakalpojumu varētu sākt saņemt jūlijā. Sociālo un darba lietu komisija vienojās pēc dažām nedēļām vēlreiz skatīt jautājumu par šī jautājuma virzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!