Veselības ministra Ivara Eglīša, Veselības ministrijas vadības un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pārstāvju Izlīgšanas komisijas sēde, kurā tika izskatītas arodbiedrību streika prasības, ir panākta konceptuālā vienošanās par "ātrās palīdzības" mediķu algas paaugstināšanu un sociālajām garantijām.
Veselības ministrija ceturtdien informēja, ka "tika panākta vienošanās par būtiskajiem neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) darbinieku sociālo garantiju likumdošanas jautājumiem. VM līdz 8.augustam Ministru kabinetā iesniegs arī grozījumu projektu Ārstniecības likumā, kas paredzēs papildus sociālās garantijas NMP brigādēs strādājošajiem ar 2009.gada 1.janvāri."

Tāpat paredzēts ar 2009.gada 1.janvāri panākt, lai NMP darbinieku darba samaksa tiktu aprēķināta pēc koeficienta, kas tiktu veidots no ārstu vidējā valsts noteiktā atalgojuma un piemaksām.

Eglītis paudis, ka "šī brīža ekonomiskā situācija valstī ir ļoti sarežģīta, tomēr darba samaksas jautājums mediķiem, un it īpaši neatliekamā palīdzībā strādājošajiem, ir prioritārs. Esmu gandarīts, ka sarunas ar mediķu arodbiedrību turpinās. Tikai vienotā darbā mēs varam panākt rezultātu mediķu darba samaksas jautājumu risināšanā."

Savukārt arodbiedrība informēja, ka "sarunu galīgais iznākums būs atkarīgs no tā, vai nepieciešamo politisko atbalstu Veselības ministrijai sniegs valdība un Saeima".

Nākamā Izlīgšanas komisijas sēde notiks 13. augustā. Ja tās laikā netiks noslēgta vienošanās, Arodbiedrības Padome lems par sarunu pārtraukšanu, Streika komitejas izveidošanu un streika datumu. Iepriekšējā Arodbiedrības Padomes sēdē 17. jūnijā tika nolemts, ka prasību nepildīšanas gadījumā iesākumā ir jārīko vienas dienas brīdinājuma streiku šī gada septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!