Foto: Shutterstock

Medikamentu cenu stabilizēšanai Veselības ministrija (VM) patlaban vērtē iespēju samazināt nodokļus visām recepšu zālēm, trešdien, 22. februārī, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē informēja ministrijas pārstāvji.

Komisija uzklausīja VM sniegto informāciju par ministrijas budžetu 2023. gadā. Tajā minēts, ka kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksāšanai finansējums augs no 191,866 miljoniem eiro pērn līdz 219,34 miljoniem eiro šogad.

Vienlaikus VM šogad plāno pārskatīt un pilnveidot medikamentu un medicīnisko ierīču kompensācijas principus.

Deputāte Inga Bērziņa (JV) sēdē pauda sašutumu par salīdzinoši augstajām medikamentu cenām Latvijā. Deputāte norādīja, ka viņas kolēģis Polijā pērk zāles, kas maksā četras reizes lētāk, nekā Latvijā, kā piemēru minot paracetamolu.

"Nav pieņemami, ka elementāras zāles Latvijā ir četras reizes dārgākas, nekā citviet," uzsvēra Bērziņa.

VM pārstāvji informēja deputātus, ka patlaban šai problēmai tiek meklēti risinājumi, bet vienas no variantiem esot nodokļu samazināšana visām recepšu zālēm, nedalot kompensējamās un nekompensējamās zālēs.

Ministrijas pārstāvji norādīja, ka Igaunijā un Lietuvā ir atšķirīga pieeja nodokļu piemērošanā medikamentiem – vienā valstī pievienotās vērtības nodokli (PVN) 5% apmērā piemēro kompensējamiem medikamentiem, bet otrā – 9% PVN visām zālēm. Latvija nodokļu piemērošanā "meklē vidusceļu".

VM arī uzsvēra, ka Latvijā esam atkarīgi no zāļu lieltirgotavām, tāpēc visus medikamentus Latvijā nevarēs kompensēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!