Foto: AP/Scanpix/LETA

Atvieglojumi cilvēkiem, kuri ir saņēmuši pirmo "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 devu, darbosies Latvijas teritorijā, bet, atgriežoties no ārvalstīm, būs jāievēro pašizolācija, preses konferencē pēc ceturtdienas valdības sēdes sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Šis valdības lēmums daļā sabiedrības raisījis neizpratni, tāpēc Pavļuts skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts atbilstoši starptautiskai praksei, jo ceļošanas vajadzībām cilvēkiem tiek prasīta vakcinācijas kursa pabeigšana.

Kā norādīja Veselības ministrijā (VM), šobrīd nav pierādījumu, ka ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas "Vaxzevria" viena deva var nodrošināt pietiekamu aizsardzību pret inficēšanos ar SARS-CoV-2 Indijas paveidu, kas sāk izplatīties Eiropas valstīs. Ministrijā uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi nepieļaut šī celma izplatību Latvijā, tāpēc vakcinēti cilvēki pašizolāciju var neievērot, ja ir saņemts pilns vakcinācijas kurss — ir saņemtas divas vakcīnas devas un no tā brīža ir pagājušas 15 dienas.

Attiecībā uz citiem atvieglojumiem vakcinētie cilvēki varēs baudīt "AstraZeneca" vakcīnas dotās priekšrocības — aizsardzību jau pēc vakcīnas pirmās devas saņemšanas, ja ir pagājušas trīs nedēļas. Piemēram, nav jāievēro mājas karantīna, ja ir bijis kontakts ar inficētu cilvēku. Tāpat arī citas priekšrocības, par kurām valdība vēl lems — pulcēšanās, masku nenēsāšanu, kas arī būs attiecināmas uz šiem cilvēkiem, norādīja ministrijā.

Izņēmums ir tikai attiecībā uz pašizolāciju, atgriežoties no ārvalstīm, lai mazinātu iespēju Latvijā izplatīties jaunajam Covid-19 Indijas paveidam, uzsvēra ministrijā.

VM joprojām aicina cilvēkus izvērtēt ikviena ceļojuma nepieciešamību.

Jau ziņots, ka jaunie atvieglojumi ļaus vakcinētiem cilvēkiem, atgriežoties no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm, kā arī Šveices un Lielbritānijas, neievērot pašizolāciju.

Šādā gadījumā būs jāuzrāda ārstniecības iestādes apliecinājumu, ka ir pagājušas 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar vakcīnu, ko ir atzinusi Eiropas Zāļu aģentūra (un tās atzītas ārvalstu iestādes) vai Pasaules Veselības organizācija. Šādu apliecinājumu cilvēks bez maksas iegūst ārstniecības iestādē, kur veikta vakcinācija, savukārt ar laiku šādu izziņu aizstās digitālais sertifikāts.

Kā norādīts VM projekta anotācijā, kas bija iesniegta izskatīšanai ceturtdienas valdības sēdē, attiecībā uz vakcinētas personas statusu, personām ieceļojot Latvijā, ir atšķirīga pieeja, nekā paredzot izņēmumus personām, kas neizbrauc no valsts. Šobrīd nav pierādījumu, ka "Vaxzevria" ("AstraZeneca") viena deva var nodrošināt pietiekamu aizsardzību pret inficēšanos ar SARS-CoV-2 paveidu, un, tā kā vairākās valstīs ārpus Latvijas šis jaunais vīrusa paveids ir izplatīts, lai novērstu šī koronavīrusa paveida ievešanu Latvijā, tiek noteikts, ka par pilnīgi vakcinētu tiek uzskatīta persona, kurai aizsardzību nodrošina divas vakcīnas devas, uzsvēra ministrijā.

Ņemot vērā, ka dažādās valstīs šobrīd ir izplatīti dažādi Covid-19 paveidi, kas ir daudz infekciozāki un pret kuriem vakcīnas iedarbība ne vienmēr ir pietiekami efektīva, ir jāparedz, ka šajos gadījumos par pilnu vakcinācijas kursu var uzskatīt tikai vakcināciju atbilstoši vakcinācijas instrukcijai 15 dienas pēc abu vakcīnas devu saņemšanas vai "Johnson & Johnson" izstrādātās vakcīnas "Janssen" gadījumā - ar vienu vakcīnas devu, norādīts anotācijā.

Pašizolācija, atgriežoties Latvijā, joprojām būs jāievēro cilvēkiem, kuri būs bijuši trešajās valstīs. Šāds nosacījums būs spēkā, jo daļā šo valstu izplatās jauni vīrusa paveidi un ļoti svarīgi ir nepieļaut šo celmu izplatību Latvijā, skaidroja ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!