Foto: PantherMedia/Scanpix
Valsts nekustamo īpašumu pārvaldītāja "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) bijušās amatpersonas Vjačeslava Kostigova, kurš, iespējams, patvaļīgi bija piekļuvis uzņēmuma automatizētai datu apstrādes sistēmai, kopējās parādsaistības pērn novembra vidū bija 1,059 miljoni eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā amatpersonas deklarācija, stājoties amatā 2015.gada 16.novembrī.

Tāpat Kostigova izsniegto aizdevumu apmērs, stājoties amatā, pārsniedza miljonu eiro. Kopumā deklarēti 12 viņa izsniegtie aizdevumi 1,184 miljonu eiro apmērā.

Atbilstoši deklarācijai pagājušā gada novembra vidū Kostigova īpašumā bija 1993.gada automašīna "VW Vento" un 1993.gada automašīna "BMW 325".

Tāpat viņš bija sešu miljonu Nigērijas nairu (27,6 tūkstošu eiro) vērtu kapitāldaļu turētājs uzņēmumā "Vyacheslavs Kostigovs Ltd", kas reģistrēts Nigērijā, 6321 eiro vēru kapitāldaļu īpašnieks uzņēmumā "Eco House Development", kā arī 4,285 miljonu ASV dolāru (3,947 miljonu eiro) vērtu kapitāldaļu Kotdivuārā reģistrētā uzņēmumā "Vyacheslavs KostigovsReal Estate incorporation". Viņam piederēja arī 50 Gruzijas laru (18,6 eiro) vērtas akcijas Gruzijā reģistrētā kompānijā "Shoping centers services".

Februāra sākumā Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa saņēma informāciju no VNĪ par notikušu drošības incidentu uzņēmuma informācijas sistēmā. Policija incidentu novērsusi un 1964.gadā dzimušo personu ir aizturējusi. Ar tiesas lēmumu vīrietim piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

VP darbiniekiem nepilnas diennakts laikā izdevies pārtraukt patvaļīgo piekļuvi, nobloķēt un pilnībā atgūt pretlikumīgi iegūto informāciju. Diennakts laikā tika veiktas arī vairākas sankcionētas kratīšanas un speciālās izmeklēšanas darbības, kā arī aizturēts VNĪ darbinieks, kurš slēpās kādā dzīvoklī Rīgā.

Persona tiek turēta aizdomās pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par patvaļīgu piekļūšanu automatizētas datu apstrādes sistēmas resursiem, kura saistīta ar valsts ekonomisko un militāro, drošību, kā arī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Krimināllikumā par šādiem noziegumiem paredzētais maksimālais sods attiecīgi ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem un uz laiku līdz trim gadiem.

VNĪ apliecināja, ka minētā persona ir Kostigovs. Darba attiecības ar Kostigovu tika pārtrauktas jau pirms iespējamās informācijas nopludināšanas tāpēc, ka viņš neizturēja pārbaudes laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!