Foto: Publicitātes attēli
Līdz ar jaunā gada sākumu VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) uzsāks Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" Vecrīgā, Torņa ielā 1, fasādes un logu atjaunošanu, kā arī jumta dzegas remontdarbus, informēja VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

"Arsenāla" ēkas pirmās kārtas būvdarbu veikšanai iepirkuma procedūras rezultātā noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "RERE MEISTARI 1". Līguma summa – 1,62 miljoni eiro (bez PVN), portālu "Delfi" informēja VNĪ. Apliecinājuma kartes dokumentācijas izstrādi, kā arī autoruzraudzību veic PS "AD SPATIUM".

Kopā projekta realizācijai šobrīd piesaistīti 1,9 miljoni eiro (84% – valsts dotācija, 14% – Kultūras ministrijas jau 2016. gadā piesaistītais valsts budžeta finansējums), kas iekļauj izpētes darbu veikšanu, projektēšanas darbus, autoruzraudzību, būvprojekta izstrādi un plānotos būvdarbus.

Pirmās kārtas būvdarbu laikā tiks atjaunots un saglabāts Rīgas pilsētas un visas Latvijas kultūrvidei svarīgs valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, klasicisma arhitektūras paraugs.

Plānots atjaunot ēkas fasādi, paredzēts jumta dzegas remonts, pamatu hidroizolācijas veikšana, logu restaurācija un pagraba lūku restaurācija.

Atjaunošanu plānots sākt līdz ar jaunā gada sākumu un noslēgt līdz 2021. gada pavasarim.

Izstāžu zāle "Arsenāls" izvietota 19. gadsimta 20. – 30. gados krievu vēlīnā klasicisma stilā celtajā muitas noliktavas ēkā jeb arsenālā, kas 1980. gadu otrajā pusē pielāgots muzeja funkcijām.

Tajā tiek glabāts Latvijas vizuālās mākslas krājums, ko veido mākslas darbi no 20. gadsimta otrās puses līdz 21. gadsimtam. Tas aptver vairāk nekā 28 000 vienību – gleznas, grafikas darbi, skulptūras un mākslas objekti.

VNĪ šobrīd īsteno 85 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām.

VNĪ ir viena no lielākajām Latvijas kapitālsabiedrībām, kas veic nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, apsaimniekošanu un attīstīšanu, kā arī nodrošina valsts institūcijas ar publisko funkciju veikšanai nepieciešamajām telpām.

VNĪ kapitāla daļas pilnībā pieder valstij un to turētāja ir Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!