Foto: Publicitātes foto

2018. gada nogalē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārvaldībā nodots valstij piederošs zemesgabals Rīgā, Matrožu ielā 1a, kur aptuveni 20 gadu garumā nesakārtotu juridisku aspektu dēļ eskalējas divu uzņēmēju – SIA "Saimnieks-Serviss" un kaimiņos esošās biedrības "Latvian Sailing Teams" savstarpējais konflikts un par zemes nomas tiesībām paralēli risinās tiesvedība, portālu "Delfi" informēja VNĪ izpilddirektors Ojārs Valkers.

10 856 kvadrātmetru lielais īpašums Rīgā, Matrožu ielā 1a VNĪ pārvaldībā nonāca pirms pusotra gada – 2018. gada nogalē, tam nebija vērtējuma un tas nebija ierakstīts zemesgrāmatā.

"Šo problēmu novērsām – VNĪ pēc zemesgabala pārņemšanas veica visas nepieciešamās, darbības, sakārtojot minētā valsts īpašuma reģistrāciju. Risinājām tālāku minētā valsts īpašuma sakārtošanu, jo, pārņemot zemesgabalu pārvaldībā, konstatējām, ka nomnieks SIA "Saimnieks -Serviss" to ilgstoši lieto ar 2008. gadā beigušos nomas līgumu", atklāja Valkers.

Uzņēmums neatbrīvo zemes gabalu un nemaksā par valsts zemes izmantošanu – "Saimnieks-Serviss" parāda summa valstij no 2018. gada novembra līdz 2020. gada aprīļa beigām, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, ir gandrīz 25 000 eiro.

Uz zemes Matrožu ielā 1a ir zemesgrāmatā nereģistrētas un ekspluatācijā nenodotas būves, kuras Rīgas domes būvvalde prasījusi pārtraukt ekspluatēt un kuras joprojām tiek lietotas – auto detaļu veikals un autoserviss ar nepieciešamo aprīkojumu. Valsts zemes dienesta kadastra reģistrā minēts, ka būvju tiesiskais valdītājs ir SIA "Saimnieks-Serviss". Par būvju piederību pastāv strīds.

VNĪ 2019. gada nogalē vērsās Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā, lūdzot palīdzību sakārtot īpašuma lietošanas statusu atbilstoši valsts interesēm un tiesiskā ceļā", informē Valkers. Pēc minētās tiesvedības ierosināšanas, arī SIA "Saimnieks-Serviss" cēlusi tiesā savu prasību pret valsti par nomas tiesisko attiecību atzīšanu un līguma noslēgšanu.

Zemesgabals Matrožu ielā 1a robežojas ar citu – 1900 kvadrātmetru lielu zemesgabalu gar Daugavu, kuru 2018. gada maijā Rīgas dome uz pieciem gadiem nodevusi bezatlīdzības lietošanā biedrībai "Latvian Sailing Team". Zeme pilnībā atrodas sarkano līniju robežās, dabā iela – Balasta dambis – šajā posmā nav izbūvēta, tāpēc no Matrožu ielas pa sauszemi ar transporta līdzekli šim zemesgabalam nav iespējams piekļūt. Biedrībai slēdzot līgumu – visi tiesiskie un faktiskie apstākļi bija zināmi un jautājumu par piekļuvi lietošanā nodotajam zemesgabalam, saskaņā ar līgumu, biedrībai ir jārisina pašu spēkiem.

Rīgas domes Īpašuma departaments pērn VNĪ sniedzis informāciju, ka līgums ar biedrību nenosaka, kādā veidā būtu organizējama piekļūšana lietošanā nodotajam zemesgabalam, paredzot pašai biedrībai risināt piekļuves jautājumu.

Rīgas domes Īpašuma departaments norāda, ka tā ieskatā nav lietderīga ceļa servitūta nodibināšana, bet piekļūšana zemesgabalam organizējama citu tiesisko attiecību ietvaros.

Biedrība "Latvian Sailing Team" piekļuvei Daugavas krasta zemesgabalam līdz šim izmantojusi iespēju šķērsot zemesgabalu Matrožu ielā 1a. Šā gada februārī līdzšinējā piekļuve biedrībai liegta – VNĪ Matrožu ielas 1a zemesgabalā konstatējusi ar Rīgas pilsētas būvvaldi un VNĪ nesaskaņotu mūra žoga izbūvi – aizmūrētus iebraucamos vārtus.

Minētie apstākļi veicinājuši savstarpēja konflikta eskalēšanos starp SIA "Saimnieks-Serviss" un biedrību "Latvian Sailing Team".

Abi uzņēmumi ar savām prasībām situācijas risināšanai par labu kādai no pusēm ir vērsušies pie VNĪ.

"Kā valsts kapitālsabiedrība neskaidru vēsturisko apstākļu kontekstā abu uzņēmēju strīdos šobrīd iesaistīties nevaram – ar katru uzņēmēju attiecības kārtojam likumu ietvarā. Jautājumu par valstij piederošās zemes Matrožu ielas 1a lietošanas tiesībām strīdus gadījumā pusēm saistoši novērtēt var tikai tiesa, tāpēc esam vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs, lūdzot palīdzību atšķetināt vēsturiski radušos situāciju", skaidro Valkers. Lietas izskatīšana tiesā paredzēta septembra beigās.

VNĪ ir valsts kapitālsabiedrība, kas nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 miljona kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā.

Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!