Foto: F64
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīcībā nav brīvu reprezentablu ēku vai telpu, ko operatīvi, ievērojot Rīgas pils remonta termiņus, bez apjomīgiem kapitālieguldījumiem varētu pielāgot Valsts prezidenta kancelejas funkcijām, sacīja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš un Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji ir iepazinušies ar VNĪ piedāvāto bijušās ASV vēstniecības Raiņa bulvāra 7 telpu tehnisko stāvokli un secinājuši, ka nepieciešamā kapitālā remonta laikietilpība neatbilst plānotajam kancelejas pārcelšanās grafikam, tāpēc prezidenta kanceleja turpinās izskatīt citus piedāvājumus rezidencei piemērotām telpām, informēja Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Laukšteina apstiprināja, ka ēka Raiņa bulvārī 7 patiešām ir ievērojami nolietojusies, ieskaitot komunikācijas. ASV vēstniecība Latvijā, apzinoties šādu nama stāvokli, izšķīrās būvēt jaunu ēku.

Laukšteina piebilda, ka visu telpu kopējā lietderīgā platība Raiņa bulvārī 7 ir ap 2200 kvadrātmetru, bet Valsts prezidenta kanceleja patlaban kopā aizņem aptuveni 3000 kvadrātmetru.

Kā ziņots, iepriekš prezidenta kanceleja konceptuāli bija nolēmusi pils remonta laikā pārcelties uz bijušo ASV vēstniecības ēku Raiņa bulvārī 7.

Lēmums par citu piedāvājumu izskatīšanu pieņemts pēc tam, kad prezidents un prezidenta kanceleja novērtējuši nepieciešamo telpu rekonstrukcijas apjomu bijušās ASV vēstniecības telpās ar mērķi jaunās telpas funkcionāli piemērot prezidenta kancelejas darbam, norādīja prezidenta preses sekretāre.

"Ņemot vērā acīmredzamo ēkas nolietojuma pakāpi un to, ka ar kosmētiskiem remontdarbiem nav iespējams šo ēku pielāgot Valsts prezidenta rezidencei, kā arī to, ka faktiski nepieciešamā kapitālā remonta laikietilpība neatbilst plānotajam kancelejas pārcelšanās grafikam, Valsts prezidenta kanceleja turpinās izskatīt citus piedāvājumus rezidencei piemērotām telpām atbilstošā tehniskā stāvoklī," skaidroja Krapāne.

Jau ziņots, ka septembrī Rīgas Latviešu biedrība izteica piedāvājumu prezidentam Rīgas pils remonta laikā uzturēties tās telpās.

Kā ziņots, Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas remontdarbi varētu sākties 2012.gada maijā, septembra beigās prognozēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes loceklis Agris Balodis.

Toreiz viņš uzsvēra, ka remontdarbu sākums atkarīgs no tā, kad Valsts prezidenta kancelejai būs iespējams pārcelties uz bijušo ASV vēstniecības ēku Rīgā, Raiņa bulvārī 7, ko ASV vēstniecība Latvijā izmantoja līdz augusta beigām. "Viss atkarīgs no tā, cik lieli remontdarbi būs nepieciešami Raiņa bulvārī 7. Jo nepieciešamais remonts būs mazāks, jo ātrāk kanceleja varēs pārcelties," sacīja Balodis.

"Visticamāk, konkurss par pils rekonstrukcijas un restaurācijas būvdarbu veicēju tiks izsludināts vēl šogad," piebilda Balodis.

Kopējais paredzētais Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas laiks ir 2,5 gadi no līguma noslēgšanas brīža ar būvdarbu veicēju līdz objekta nodošanai ekspluatācijā. Rīgas pili plānots savest kārtībā līdz 2018.gadam - valsts lielajai un apaļajai jubilejai, sacīja Laukšteina.

Jau ziņots, ka projektētāji savos aprēķinos prognozē, ka aptuvenās Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas izmaksas varētu būt ap 20 miljoniem latu, bet tās tiks precizētas atklātā konkursā par iespējamajiem būvdarbu veicējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!