Pēc veselības ministra Āra Audera dārgā "Volvo" bezkonkursa pirkuma rājiens izteikts Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) direktorei Inārai Bluķei, taču auto iegādes līgumu parakstījusi nevis viņa, bet gan viņas vietnieks Zigurds Lasovskis un pats Auders.
Laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) rīcībā nonācis pirkuma līgums ar "Mūsa motors Rīga" par 18 048 latus vērto augstākās klases "Volvo S80", kas datēts ar 2002. gada 20. decembri. Kā pircējs tajā tiešām minēta VOAVA Bluķes personā, pie apaļā VOAVA zīmoga pat atstāta tukša ailīte viņas parakstam ar drukātu atšifrējumu "I. Bluķe" apakšā, taču paša paraksta nav.

Parakstījies direktores vietnieks Lasovskis, bet savu vizējumu "Saskaņots" un parakstu pašrocīgi uzlicis ministrs Auders.

18 000 latu liels iepirkums par valsts naudu bez konkursa un pat bez cenu aptaujas ir klajš likuma pārkāpums, to oficiāli atzina gan Iepirkumu uzraudzības birojs, gan Valsts kanceleja, taču patiesībā neviens par to nekādu sodu tā arī nesaņēma - par reālu sodu nevar uzskatīt rājienu, kuru ministrs pasteidzās izteikt VOAVA direktorei Bluķei, norāda NRA. Ministrs Auders līdz šim taisnojies, ka tikai lūdzis ierēdņiem nodrošināt viņu ar automašīnu un neesot norādījis, kādu un cik dārgu automašīnu pirkt.

Bijušais aģentūras pilnvarnieks Juris Viņķelis gan NRA atzinis, ka, visticamāk, "aģentūras direktore ar dārgo automašīnu gribējusi kādam ļoti pakalpot vai arī uz viņu "izdarīts spiediens"". Par to liecinot arī tas, ka iepriekš visi šādi naudas jautājumi saskaņoti ar valdi, bet šoreiz tas nav darīts. Aģentūru pērn gada nogalē reorganizēja, taču direktori tomēr atstāja amatā un uz viņas posteni netika rīkots konkurss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!