Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra (VOVAA) nolēmusi vērsties tiesā pret Rīgas novada slimokasi (RNSK), lai atgūtu līdzekļus saistībā ar līguma neizpildi no slimokases puses.
Kā šodien tikšanās laikā žurnālistus informēja VOVAA direktore Ināra Bluķe, aģentūra ar tiesas starpniecību no slimokases vēlas piedzīt apmēram 1,5 miljonus latu, kas bija paredzēti stacionāru rēķinu apmaksai par marta pirmajā pusē sniegtajiem pakalpojumiem.

VOVAA arī apsver iespēju piedzīt no slimokases 130 000 līdz 140 000 latu, ko Rīgas novada slimokases nav samaksājusi savām līgumaptiekām par izsniegtajiem valsts kompensējamajiem medikamentiem.

Bluķe stāstīja, ka pagaidām vēl neesot līdz galam izlemts, vai no slimokases piedzīt aptiekām paredzēto naudu, jo "pēc būtības aptiekām pašām būtu jāvēršas tiesā pret slimokasi". Paredzēts, ka VOVAA tiesā vērsīsies vēl šomēnes.

Pēc Bluķes teiktā, VOVAA ir konstatējusi, ka RNSK bieži vien nav pildījusi līgumsaistības ar aģentūru un ne vienmēr konkrētiem mērķiem paredzētos līdzekļus izmantojusi tieši tā, kā to paredz līgumsaistības.

VOVAA direktore pauda, ka lēmums šogad uz trim mēnešiem pagarināt līgumu ar RNSK bijis diezgan nepārdomāts, jo šajos trīs mēnešos slimokase, piemēram, medikamentu apmaksai paredzētos līdzekļus novirzījusi iepriekšējo parādu segšanai.

Bluķe arī atzīmēja, ka, pēc viņas domām, ar RNSK par naudas piedzīšanu ir jēga tiesāties, neraugoties uz tās salīdzinoši nelielo statūtkapitālu - Ls 2000. Līdzekļus no slimokases iespējams iegūt, piemēram, ja RNSK bankrota gadījumā, tiek pārdota slimokases manta.

Pēc VOVAA direktores aplēsēm, RNSK šogad arī ir saņēmusi samērā lielus naudas līdzekļus no reģionālajām slimokasēm par ārpusrīgas iedzīvotāju ārstēšanu Rīgā. Taču vēlāk slimokase šo naudu neesot pārskaitījusi slimnīcām. Kā ziņots, RNSK jau ir vērsusies tiesā pret VOVAA saistībā ar to, ka aģentūra nepiešķīra RNSK tiesības pārvaldīt rīdzinieku veselības aprūpei paredzēto naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!