Foto: LETA

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aicina "PNB Bankas" klientus pasteigties ar iesniegumiem par bankas konta maiņu, lai savlaicīgi saņemtu pensijas vai pabalstus.

Lai nodrošinātu iespēju "PNB Bankas" klientiem – pensijas vai pabalstu saņēmējiem – iesniegt iesniegumus konta maiņai, sestdien, 24.augustā, no pulksten 10 līdz pulksten 14 strādās VSAA klientu apkalpošanas centrs Daugavpilī, Ģimnāzijas ielā 10. Kā skaidro aģentūrā, tieši tur ir vislielākais cilvēku pieplūdums.

Nedēļas laikā, kopš tika paziņots par "PNB Bankas" apturēšanu, VSAA saņēmusi 17 210 "PNB Bankas" klientu iesniegumus par bankas konta maiņu. 5260 pensiju saņēmējiem, kuriem tika aizturētas augustā izmaksājamās pensijas, pēc jauno kontu reģistrēšanas jau pensijas ir pārskaitītas.

Lai savlaicīgi izmaksātu pensijas septembrī, VSAA aicina ikvienu pensijas vai pabalstu saņēmēju nekavēties atvērt jaunu kontu vai izmantot jau esošu kontu jebkurā kredītiestādē vai Pasta norēķina sistēmā (PNS) un iesniegt VSAA iesniegumu, norādot jauno konta numuru.

Ja augustā izmaksājamā pensija vai pabalsts sakarā ar bankas darbības apturēšanu "PNB Bankas" kontā nebija ieskaitīts, VSAA maksājumu uz jauno kontu veiks nekavējoties pēc iesnieguma saņemšanas, un kontā tas tiks ieskaitīts trīs darba dienu laikā.

Ja bijušais "PNB Bankas" klients līdz nākamā mēneša pensijas izmaksai nebūs iesniedzis informāciju par to, kā turpmāk vēlas saņemt pensiju, tad izmaksa tiks aizturēta līdz brīdim, kad VSAA saņems konta numuru.

Iesniegumus var iesniegt klātienē jebkurā VSAA nodaļā, vienotajos valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centros, portālā "latvija.lv", nosūtīt pa pastu vai e-pastu, parakstot ar drošu elektronisko parakstu.

VSAA adresētus iesniegumus par konta maiņu var nodot arī noteiktās bankas "Citadele" filiālēs, atverot kontu, arī "PNB Bankas" filiālēs, kur notiek garantētās atlīdzības izmaksa.

Pensiju saņēmēji var izmantot arī iespēju saņemt VSAA maksājumu ar piegādi dzīvesvietā. Arī šajā gadījumā jāiesniedz VSAA iesniegums, ka turpmāk vēlas pensiju saņemt ar piegādi dzīvesvietā, norādot tās adresi. Izvēloties piegādi dzīvesvietā, ieteicams konsultēties VSAA.

No 15. augusta, pulksten 21 ir apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15. augustā nolēma atzīt "PNB banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības, un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

Šogad jūnija beigās bankas pārstāvji informēja, ka ASV un Eiropas investoru grupa iegādājusies 60% "PNB bankas" akciju, jauno akcionāru neatklājot. Taču Latvijas Televīzija vēstīja, ka viens no jaunajiem bankas īpašniekiem ir miljardieris Tamrazs. 1940. gadā Ēģiptē dzimušais Tamrazs ir ASV pilsonis. Viņa biznesa aktivitātes visvairāk saistītas ar naftas un gāzes sektoru un banku jomu Tuvajos Austrumos, taču viņš darbojies arī citur pasaulē.

Savukārt FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale paziņojusi, ka FKTK ieskatā "PNB bankas" akciju pārdošanas darījums nav pabeigts līdz galam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!