Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem stiprā vēja laikā.
Kā aģentūru LETA informēja VUGD preses sekretāre Solveiga Smiltene, dienests ir gatavs veikt nepieciešamos darbus stiprā vēja seku novēršanai.

VUGD ir izsludinājis vētras brīdinājumu, savukārt dienesta brigāžu darbiniekiem piekrastes zonā dots uzdevums nepieciešamības gadījumā būt gataviem ierasties savās vienībās. Šīs VUGD brigādes, ja būs daudz izsaukumu, pāries uz darbu divās maiņās.

Apdraudēto rajonu ārkārtējo situāciju komisiju locekļiem jābūt gataviem nepieciešamības gadījumā ierasties komisijās un sākt darbu iespējamo postījumu novēršanai.

Kā aģentūra LETA uzzināja Katastrofu medicīnas centrā (KMC), arī mediķi ir paaugstinātā gatavībā pirms naktī gaidāmā stiprā vēja. Apziņoti Kurzemes reģiona - Ventspils un Liepājas rajonu - mediķi, kuriem uzdots būt gataviem rīkoties atbilstoši katastrofu medicīnas plānam, ja tāda nepieciešamība būs.

45 minūšu laikā arī KMC helikopters ir gatavs pacelties gaisā un doties palīgā, ja tas būs nepieciešams un laika apstākļi nekavēs lidojumu.

Iedzīvotāji, ja tiek radītas briesmas viņu dzīvībai un veselībai, tiek bojātas komunikācijas, piemēram, elektrības un telekomunikāciju līnijas, kā arī kavēta sabiedriskā transporta kustība, aicināti zvanīt uz tālruni 112.

Savukārt gadījumos, kad stiprais vējš lauž kokus parkos vai ceļa malās, jāinformē attiecīgās pašvaldības dienesti.

Gaidot stipro vēju, cilvēki tiek aicināti aizvērt logus un bēniņu lūkas, novākt no balkoniem vieglus priekšmetus. Namu pārvaldnieki tiek aicināti no ēku jumtiem novākt labi nenostiprinātus priekšmetus, piemēram, reklāmas stendus. Līdzīgas darbības būtu jāveic arī veikalu īpašniekiem.

Laukos cilvēki tiek aicināti nostiprināt un novietot drošā vietā tehniku, nojumes, dažādus vieglus priekšmetus.

VUGD aicina nelaist laukā spēlēties bērnus, arī vecāka gadagājuma cilvēkiem ieteicams nepamest mājokli.

Sākoties stiprajam vējam, VUGD aicina cilvēkus neplānot gājienus ārpus mājas. Ja tomēr nepieciešams kaut kur doties, ieteicams ievērot noteiktu attālumu no ēku sienām, uz kurām spēcīgas brāzmas var uzmest cilvēku, nodarot miesas bojājumus, kā arī netuvoties ūdenskrātuvēm, kur cilvēki var tikt iepūsti.

Tāpat cilvēkiem stipra vēja laikā nevajadzētu izmantot lietussargus, bērni nedrīkstētu lietot skrituļdēļus, mājās, kuru tiešā tuvumā ir koki, nevajadzētu iet pie logiem.

Automašīnas nevajadzētu novietot pie veciem kokiem, pie jaunceltnēm, kā arī pie rekonstruējamām ēkām, kur tiek izmantotas stalažas.

Kā ziņots, saskaņā ar jaunākajām prognozēm naktī uz svētdienu jūras piekrastē vējš sasniegs orkāna spēku - 35 metrus sekundē. Tik stiprs vējš var izraut kokus ar visām saknēm un nodarīt ievērojamus postījumus.

Pēc Boforta skalas 28,5 līdz 32,6 metrus sekundē stiprs vējš uzskatāms par ļoti stipru vētru, bet vēl stiprāks - par orkānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!