Foto: AFI
Pirmdien Latvijas ugunsdzēsības 146.gadadienai un Ugunsdzēsēju un glābēju dienai veltītā pasākumā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apbalvojumus saņems bijušais dienesta priekšnieks Aivars Pencis un vairāki labākie ugunsdzēsēji.

Svinīga apbalvošana notiks Latvijas Ugunsdzēsības muzejā, apbalvojumus pasniegs iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) un VUGD priekšnieks majors Oskars Āboliņš, portālu "Delfi" informēja VUGD pārstāve Inga Vetere.

Par priekšzīmīgu dienesta pienākumu izpildi un sakarā ar Latvijas ugunsdzēsības 146.gadadienu, ar Iekšlietu ministrijas (IeM) Sudraba "Goda zīmi" tiks apbalvots VUGD Vidzemes reģiona brigādes Valmieras daļas inspektors dežurants (vada komandieris) kapteinis Aigars Jevdokimovs.

Ar IeM Bronzas "Goda zīmi" tiks apbalvots VUGD Vidzemes reģiona brigādes Valmieras daļas ugunsdzēsējs glābējs (autovadītājs) kaprālis Ainārs Kalniņš, VUGD Vidzemes reģiona brigādes Valmieras daļas ugunsdzēsējs glābējs kaprālis Aleksejs Sitiņikovs, VUGD Vidzemes reģiona brigādes Valmieras daļas ugunsdzēsējs glābējs kaprālis Mārtiņš Stolers. Ar IeM Pateicību tiks apbalvoti divi VUGD darbinieki, ar IeM Goda rakstu - 16 VUGD darbinieki.

Par ieguldījumu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta attīstībā un civilās aizsardzības sistēmas pilnveidošanā ar VUGD Zelta zīmi "Par nopelniem" tiks apbalvos bijušais VUGD priekšnieks Ainars Pencis, bijušais VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Mihails Glazunovs, bijušais VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Igors Ponomarjovs.

Savukārt, ar VUGD Sudraba zīmi "Par nopelniem" tiks apbalvots bijušais VUGD Latgales reģiona brigādes Rēzeknes daļas komandieris Ivars Arbidāns.

Pasākumā tiks pasniegts arī VUGD apbalvojums "Par pašaizliedzību" Jelgavas Amatu vidusskolas skolēniem Gatim Felsbergam un Artūram Kairovam, kuri, parādot drošsirdību un vīrišķību pašaizliedzīgi glābjot cilvēku dzīvības, 15.martā izglāba Jelgavā Lielupē ledū ielūzušu vīrieti un viņa meitu.

VUGD pateicības tiks pasniegtas arī diviem Saeimas deputātiem Vitālijam Orlovam un Mārim Dzelzskalnam par to, ka viņi iesniedza grozījumus normatīvajos aktos, lai 17.maiju noteiktu par Ugunsdzēsēju un glābēju dienu.

Latvijas ugunsdzēsībai šogad aprit 146. pastāvēšanas gads. Rīgā 1864.gada nogalē pilsoņu grupa Ivana Himillera (sabiedrisks darbinieks, arī Rīgas Latviešu biedrības līdzdibinātājs) vadībā sāka veidot brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrību, un jau 1865.gada 17.maijā Rīgas brīvprātīgo ugunsdzēsēju komanda pirmo reizi izbrauca uz ugunsgrēku Vecrīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!