Foto: DELFI
Aizvadītājās brīvdienās saulainajā laikā lielās platības dega sausā zāle, bet svētdien Ķeipenē ugunsdzēsējiem bija jādodas palīgā sēņotājiem, kas nomaldījās mežā, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Svētdienas vakarā, pulksten 0:41 Ogres daļas Ķeipenes posteņa glābēji saņēma zvanu no sēņotājiem, kas bija nomaldījušies. Ugunsdzēsēji glābēji centās pēc iespējas precīzāk uzzināt no sēņotājiem viņu iespējamo atrašanās vietu, iztaujājot gan par tuvumā redzētajiem objektiem, gan vietu, kur viņi ir iegājuši mežā un cik ilgi tajā uzturējušies, kā arī objektiem, kurus viņi ir šķērsojuši.

Noskaidrojot aptuveno sēņotāju atrašanās vietu, glābēji, izmantojot automašīnas skaņas un gaismas signālu, palīdzēja sēņotājiem izkļūt no meža un nogādāja viņus līdz mediķiem.

VUGD atgādina, ka dodoties sēņot vai ogot, ir jāņem līdzi pilnībā uzlādēts mobilais telefons un jācenšas atcerēties dabas vai cilvēku veidotus objektus, kuriem tiek paiets garām, tādējādi palīdzot glābējiem noteikt aptuveno atrašanās vietu. Ja gadās apmaldīties mežā un pašu spēkiem nav iespējums atrast ceļu ārā no tā, jāzvana pa tālruni 112.

Savukārt sausā laika ietekmē aizvadītajās brīvdienās lielās platībās dega sausā zāle. Rēzeknes novada Ozolaines pagastā sausā zāle dega septiņu hektāru platībā, Daugavpils novada Naujenes pagastā – četru hektāru platībā, Valmierā, blakus Stacijas laukumam, un Ilūkstes novada Pilskalnes pagastā – divu hektāru platībā, Līvānu pilsētā Vecticībnieku ielā pie gājēju tilta – viena hektāra platībā. Bauskas novada Ceraukstes pagastā sestdien piecu hektāru platībā uz lauka dega salmu rugāji.

Kopumā brīvdienās VUGD saņēmis 112 izsaukumus, dzēsti 66 ugunsgrēki, veikti 29 glābšanas darbi, bija arī 17 maldinoši izsaukumi. Ugunsgrēkos cietuši četri cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!