Foto: LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) rīcībā 43% automašīnu ir ekspluatācijā vismaz 20 gadus, turklāt glābēji izmanto arī pāris pirms 50 gadiem ražotus spēkratus, atklāja VUGD.

Patlaban VUGD rīcībā ir 338 speciālie transportlīdzekļi, lai gan Ministru kabineta noteikumi paredz, ka jābūt 673 spēkratiem.

No visiem VUGD rīcībā esošajiem speciālajiem transportlīdzekļiem 32% būvēti uz "ZIL", "GAZ" un "KAMAZ" bāzes. 157 jeb 43% transportlīdzekļu ekspluatācijā ir vairāk nekā 20 gadus un lielākā daļa no tiem ir aprīkoti ar benzīna dzinējiem, kuru degvielas patēriņš, salīdzinot ar jaunu, mūsdienu prasībām atbilstošu ugunsdzēsības un glābšanas automobili, ir lielāks.

Joprojām uz izsaukumiem dodas arī pāris automašīnas, kuras ir ekspluatācijā vairāk nekā 50 gadus, piemēram, 1968. gada automašīna, kura tiek izmantota kā rezerves transportlīdzeklis Gulbenes daļā. Tāpat Krāslavas daļā kā rezerves automašīna tiek izmantots 1975. gadā ražots spēkrats.

Neskatoties uz nolietoto autoparku, VUGD atgādina, ka pēdējos gados iegādātas vairāk nekā 65 mūsdienīgas ugunsdzēsības automašīnas, kuras ir pilnībā nokomplektētas dienesta vajadzībām. Šogad plānots, saņemt vēl 17 speciālos transportlīdzekļus.

Jaunie specializētie transportlīdzekļi ir pilnībā aprīkoti ar modernākajām glābšanas un dzēšanas ierīcēm, kā arī pielāgoti VUGD vajadzībām. Tomēr darbs pie VUGD autotransporta atjaunošanas ir jāturpina arī turpmāk, paredzot tam finansējumu, norāda dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!