Foto: F64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki ceturtdien, 14. oktobra rītā pulcēsies pie Saeimas, lai nodotu atklātu vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei ar aicinājumu neatbalstīt Ministru kabineta rīkojumu, kas paredz šī gada 15. novembrī atstādināt no pienākumu pildīšanas iekšlietu sistēmas darbiniekus bez vakcinācijas sertifikāta, portālu "Delfi" informēja ugunsdzēsēji Andris Celmiņš un Egīls Uļjanovs.

Kā portālam "Delfi" norāda VUGD pārstāve Agrita Vītola, šobrīd VUGD nodarbinātie netiek atstādināti un nav arī iesniegti atlūgumi. Darbs turpinās un ir nodrošināta dienesta funkciju izpilde.

"Šonedēļ vakcinēšanās temps VUGD ir būtiski palielinājies. Ja iepriekš tas bija aptuveni 1% nedēļā, tad aizvadītajā nedēļā vakcinēto skaits ir pieaudzis par 10%. Šobrīd VUGD 68% ir vakcinējušies un kopumā dienestā ir 73% nodarbināto ar vakcinēšanās un pārslimošanas sertifikātiem," uzsvēra Vītola.

Viņa norādīja, ka patlaban VUGD nodarbinātie līdz 15. novembrim var pildīt dienesta pienākumus bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, bet ar negatīva Covid-19 testa rezultātu.

Savukārt ugunsdzēsējs Celmiņš 40 VUGD glābēju vārdā uzsver Ministru kabineta grozījumu iespējamos iekšējās drošības riskus: "Struktūrās jau šobrīd akūti trūkst darbinieku un daudzi no pārslodzes un papildu maiņām ir uz izdegšanas robežas. Vēl lielāka strādājošo zaudēšana nozīmētu jau reālu apdraudējumu valsts primāro funkciju veikšanai. Turklāt darbinieki ir pret sistēmu, kas paredz kolēģu sodīšanai izmantot formātu "atstādināšana no pienākumu pildīšanas" jeb darbinieku atstāšanu bez ienākumiem un grūšanu nabadzībā, ņemot vērā struktūrās strādājošo zemo atalgojumu," vēstīts paziņojumā.

VUGD darbinieki arī izsūtījuši kolektīvu vēstuli Saeimas deputātiem, cerot uz to izpratni par situācijas nopietnību un riskiem, ko radīs tik bezatbildīgs lēmums iekšlietu sistēmai. Vēstulē struktūru darbinieki aicina izsvērt riskus starp pandēmijas mazināšanu un cilvēku dzīvību nodrošināšanu ikdienā, atgādinot, ka traģēdijas var notikt jebkurā brīdī un svarīga ir iekšlietu struktūru spēja nodrošināt ātru un profesionālu rīcību. Jau šobrīd darbinieku trūkums rada reaģēšanas riskus – vēl lielāks iztrūkumus var apdraudēt valsts pamatfunkciju izpildi, nodrošinot katra iedzīvotāja tiesības uz drošību.

"VUGD darbinieki apzinās epidemioloģiskās prasības valstī, tāpēc uzmanības pievēršana pie Saeimas ēkas notiks, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības un pulcējoties ar atļauto cilvēku skaitu. Pie Saeimas pulcēsies gan vakcinētie, gan nevakcinētie VUGD darbinieki," informē ugunsdzēsēju pārstāvis un glābējs Egīls Uļjanovs.

Uļjanovs portālam "Delfi" norādīja, ka pulcēšanās pie Saeimas vēl nav saskaņota. Viņš arī atzina, ka pats nav vakcinēts pret Covid-19 un neplāno to darīt, jo neredz tam pamatojumu.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 662 paredz, ka bez sadarbspējīga sertifikāta ārtelpās drīkst pulcēties līdz 50 cilvēkiem.

Jau ziņots, ka pirmdien, 11. oktobrī, stājas spēkā ārkārtējā situācija Covid-19 ierobežošanai. Ārkārtējās situācijas laikā iedzīvotājiem jāievēro virkne ierobežojumu, kas galvenokārt skars pret Covid-19 nevakcinētas personas. Ārkārtējās situācijas laikā visi pakalpojumi pamatā tiks nodrošināti tā dēvētajā drošajā režīmā, proti, tos varēs saņemt personas ar Covid-19 sertifikātu.

Ārkārtējās situācijas laikā darba devējiem jānodrošina darbiniekiem attālinātā darba iespējas, ja darba specifika to pieļauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!