Foto: LETA
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) neredz pamatu atkārtotai dienesta izmeklēšanai, lai izvērtētu Kristapa Streiča glābšanas operāciju, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Televīzija glābšanas dienestam iesniedza videomateriālu, kas uzņemts glābšanas darbu laikā. VUGD norāda, ka filmēšana notikusi epizodiski, tāpēc par glābēju rīcības kvalitāti pēc video nevarot spriest.

Atkārtota dienesta izmeklēšana netiks veikta, jo VUGD uzskata, ka glābēju rīcība jau iepriekšējā pārbaudē ir pilnvērtīgi un vispusīgi izvērtēta.

Pēc tā izvērtēšanas VUGD secinājis, ka nofilmētais apstiprinājis, ka glābēji rīkojušies situācijai atbilstoši.

Dienests noliedz, ka glābšanas darbus faktiski būtu vadījis Daugavpils lidlauka pārstāvis, viņš esot piesaistīts kā eksperts VUGD nepietiekamo resursu dēļ. Glābēji gan atzinuši, ka avarējušais deltaplāns nav atradies kokā tika augstu, kā iepriekš apgalvots, taču augstums esot bijis tāds, kas liedzis glābšanas darbus veikt ātrākā laika posmā.

Negadījums ar Streiču notika pagājušā gada 2.oktobrī Daugavpils novada Vecsalienes pagastā. Tur deltaplāns bija aizķēris koku galotnes un avarējis. Divi cilvēki - pilots un  Streičs  - pēc avārijas palikuši karājoties kokos vairāk nekā desmit metru augstumā. Režisors ar galvu uz leju karājies aptuveni divas stundas. Režisors no smagajām traumām vēlāk slimnīcā mira. Pilotu slimnīcā nogādāja ar krūškurvja sasitumu.

Ugunsdzēsēji pēc signāla saņemšanas par negadījumu ieradās notikuma vietā apmēram pēc 40 minūtēm, jo bija grūtības precīzi noteikt tā atrašanās vietu. Apkārtnes reljefa dēļ piebraukt pie avarējušā motodeltaplāna un izmantot izbīdāmās kāpnes, lai noņemtu cietušos, nebija iespējams, tādēļ glābšanas pasākumi aizņēma daudz vairāk laika.

Aculiecinieka filmētajā video bija redzams, ka glābēji visai nepārliecinoši izmantojuši pieejamās izbīdāmās kāpnes, neveikli padeva virvi un nepieciešamos drošības stiprinājumus avarējušā lidaparāta pilotam, kurš glābēju vietā veica lidaparāta un smagi cietušā Streiča nostiprināšanu.

Aculiecinieka video arī atklāj, ka glābšanas darbu vadībā aktīvi iesaistījās pilota paziņa Viktors. Redzams arī, ka negadījuma vietā avārijas seku novēršanā iesaistīts ļoti daudz privātpersonu. Tāpat viens no cilvēkiem negadījuma vietā smēķējis, lai gan no avarējušā lidaparāta lijusi ārā degviela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!