Foto: F64

Lai efektīvāk izmantotu cilvēku resursus, bet tajā pašā laikā saglabātu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegtā pakalpojuma kvalitāti un pieejamību, no 1. februāra tiks optimizēts VUGD Kurzemes reģiona pārvaldes Sabiles postenis, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Daļa personāla dienestu turpinās Kandavas postenī un papildus tiks stiprinātas arī citas Kurzemes reģiona struktūrvienības. Lēmums par Sabiles posteņa optimizēšanu pieņemts, turpinot VUGD optimizācijas pasākumus un pārskatot esošo struktūrvienību izvietojumu, lai efektīvāk izmantotu esošos ierobežotos resursus un nodrošinātu dzīvības glābšanas spējas.

Postenis saskāries ar iepriekš nebijušu nodarbināto trūkumu un nepietiekamu tehnisko nodrošinājumu.

"Sabiles postenis izvēlēts, rūpīgi analizējot dažādus aspektus, tajā skaitā izsaukumu skaitu un veidu šajā teritorijā, jo mums bija svarīgi, lai ietekme uz sabiedrību būtu pēc iespējas mazāka. Šāda posteņa optimizācija ļauj pastiprināt apkārt esošās struktūrvienības, jo posteņos palielināsies štata vietu skaits un papildus apkārtējās daļās un posteņos samazināsies vakanto amatu skaits. Ne mazāk svarīgs bija aspekts, ka Kandavā jau ir izvietota jaunā "Mercedes Benz Unimog" autocisterna un tiek celts jauns katastrofu pārvaldīšanas centrs, kas sekmēs kvalitatīvāku un operatīvāku VUGD pakalpojuma sniegšanu iedzīvotājiem,” skaidro VUGD priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš.

VUGD Sabiles posteņa ēka ekspluatācijā nodota 1959. gadā. Tā atrodas pilsētas vēsturiskajā centrā, līdz ar to nav iespējams mainīt depo vārtu izmēru un veikt garāžas padziļināšanu, lai tajā izvietotu jaunāko un modernāko tehniku, norāda dienestā, minot, ka ēka nav energoefektīva, kas rada lielus uzturēšanas izdevumus.

“Tā neatbilst mūsdienīgas darba aizsardzības un darba vides prasībām. Savukārt 14 kilometru attālumā esošajam Kandavas postenim šobrīd tiek būvēta jauna, moderna un mūsdienu prasībām atbilstoša depo ēka, kuras nodošana ekspluatācijā plānota šī gada otrajā pusē. Jaunais Kandavas katastrofu pārvaldīšanas centrs sniegs ne tikai mūsdienīgu darba vidi, bet ļaus arī operatīvāk reaģēt uz izsaukumiem,” pauž dienests.

Lēmuma pieņemšanā par Sabiles posteņa optimizēšanu nozīme bija arī VUGD izsaukumu skaitam un veidam. Aizvadītajā gadā VUGD Sabiles pilsētā dzēsa vienu ugunsgrēku, saņemti izsaukumi uz pieciem glābšanas darbiem.

Vēl gadu iepriekš no 11 ugunsgrēkiem, tikai viens bija dzīvojamā sektorā, bet vēl septiņi nelieli kūlas, sausās zāles un atkritumu ugunsgrēki.

VUGD priekšnieks uzsver, ka situāciju VUGD ilgtermiņā iespējams uzlabot ar regulārām investīcijām personāla atalgojumā, lai paaugstinātu tā konkurētspēju tautsaimniecībā, kā arī tehnikas atjaunošanā.

“2022. gada budžets ļāva janvārī palielināt amatpersonu atalgojumu un neilgi izjutām šī lēmuma pozitīvās sekas, bet tās beidzās līdz ar straujo cenu kāpumu. Tāpat pagājušajā gadā no valsts budžeta līdzekļiem piešķirts finansējums vairāk kā 15 miljonu eiro apmērā, kas ļaus, lielākoties ārpus lielajām pilsētām, daļēji atjaunot novecojušos, vietām vēl padomju laikos ražotos transportlīdzekļus. Šo investīciju turpināšana mums ir ļoti nozīmīga, jo iekšējās drošības stiprināšana nav iespējama bez VUGD stiprināšanas. Jau ilgstoši skaidrojam mūsu vajadzības, gatavojam informatīvos ziņojumus un pieteikumus prioritārajiem pasākumiem, bet tie diemžēl tiek atbalstīti daļēji vai vispār netiek atbalstīti,” pauž Āboliņš.

Portāls "Delfi" jau iepriekš vēstīja, ka pērn VUGD, ņemot vērā darbinieku iztrūkumu, īslaicīgi, no vienas dienas līdz divām nedēļām līdz pagājušā gada beigām slēdza 18 dienesta posteņus Latvijā.

Tobrīd štatā iztrūka aptuveni 450 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!