Foto: LETA

Līdz ar šīs nedēļas valdības lēmumu, ar kuru Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) tika dota “zaļā gaisma” izlīguma slēgšanai ar diviem 1997.gadā tā dēvētajā Talsu traģēdijā cietušajiem, noslēgusies gadiem ilgusī tiesvedība starp valsti un traģiskā negadījuma upuriem, portālu “Delfi” informēja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele.

Vairākus gadus pēc traģiskā negadījuma, kad 1997.gada 28.jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas (IeM) rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni, bet dažādas traumas guva 21 cilvēks, Latvijas tiesās tika iesniegti 16 civilprasību pieteikumi, kuros no valsts saistībā ar traģēdijas nodarītajām ciešanām tika prasītas kompensācijas. VUGD aplēsis, ka kopējais prasījumu apjoms bijis ap 12 miljoniem latu.

VUGD uzskata, ka šobrīd gandrīz visi gadiem ilgušie tiesas procesi ir noslēgušies un saskaņā ar Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātas spriedumiem gandrīz visu prasītāju prasības ir daļēji apmierinātas, uzliekot pienākumu piedzīt no Latvijas valsts atlīdzību gan par nodarīto morālo kaitējumu, gan sakropļojumu, kopumā ap 420 000 latu.

Šonedēļ valdība atļāva VUGD slēgt izlīgumu ar traģēdijā cietušajiem Lauri Busuli un Kasparu Grīnvaldu par kopumā 110 000 latiem. Šī nauda piešķirta no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", jo VUGD bija argumentējis, ka vairāki spriedumi jau stājušies spēkā un "tas nozīmē, ka sniegtas konsekventas tēzes galvenajos jautājumos, turpmāko tiesas procesu iznākums, ja tāds būtu, ir konstatējams jau šodien". Līdz ar to VUGD lūdza atļauju slēgt izlīgumus.

Valdība šā gada jūnijā uzdeva Finanšu ministrijai atrast 60 000 latu, lai VUGD varētu izpildīt šā gada maijā pieņemto AT spriedumu. Tas bija spriedums vienā no pēdējām lietām, kas atradās izskatīšanā tiesā un tajā Inga Sokolova un Vera Sirsniņa vēlējās piedzīt morālā kaitējuma atlīdzību par divu bērnu zaudējumu traģēdijā. AT piedzina par labu Sokolovai 40 000 latu, bet par labu Sirsniņai - 20 000 latu. Spriedums netika pārsūdzēts un stājās likumīgā spēkā.

Vēl 2012.gada sākumā gan IeM uzsvēra, ka nedomā slēgt izlīgumus ar cietušajiem, lai gan jau tolaik spēkā bija stājušies seši valstij daļēji nelabvēlīgi spriedumi.

Pēc traģēdijas tika sākta krimināllieta, ko skatīja Saldus rajona tiesa.

Šī lieta četrus gadus "riņķoja" pa visām tiesu instancēm, līdz 2002.gada decembrī AT Senāts pieņēma galīgo lēmumu, atstājot spēkā spriedumu, ar kuru divi šajā lietā apsūdzētie tika attaisnoti, bet vienam atstāta spēkā nosacīta brīvības atņemšana.

Senāts nemainīja spriedumu, ar kuru bijušais Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Pēteris Bekmanis un inspektors Modris Keiselis tika attaisnoti, bet VUGD priekšnieka vietniekam Pāvelam Zagorskim piespriesta brīvības atņemšana uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Pēc tam cietušo ģimenes vērsās tiesā ar atsevišķām civilprasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!