Gada pirmajos mēnešos Latvijā ugunsgrēkos dzīvību zaudējuši 35 cilvēki. Kopā janvārī un februārī reģistrēti 1159 ugunsgrēki, kas ir par 48 ugunsgrēkiem vairāk salīdzinot ar 2007.gada analoģisku laika posmu, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).
VUGD statistika liecina, ka aizvadītajā gadā bojā gājušo skaits šajā laika posmā sasniedza 65. Lielais bojā gājušo skaits 2007.gada pirmajos divos mēnešos saistīts ar traģisko ugunsgrēku sociālās aprūpes centrā "Reģi", kurā dzīvību zaudēja 26 aprūpes centra iemītnieki.

Šogad, salīdzinot ar 2007. gadu, gandrīz trīs reizes ir pieaudzis kūlas ugunsgrēku skaits. Ja aizvadītajā gadā janvārī un februārī tika reģistrēti deviņi kūlas degšanas gadījumi, tad šā gada pirmajos divos mēnešos valstī kūla degusi 32 reizes. Tas lielā mērā saistīts ar silto ziemu un sniega trūkumu, kas ļauj kūlas dedzināšanu uzsākt daudz agrāk kā citus gadus, kad "kūlas sezona" sākas tikai martā vai aprīlī.

No divos mēnešos reģistrētajiem 1159 ugunsgrēkiem 664 izcēlās dzīvojamās mājās, 242 reizes dega pamestas ēkas un atkritumi, 111 – transporta līdzekļi, 47 reizes uguns liesmas postījušas sabiedriskās ēkas un 18 reizes – jaunbūves.

Visizplatītākais ugunsgrēka izcelšanās iemesls, tāpat kā aizvadītajā gadā, ir neuzmanīga rīcība ar uguni un tajā skaitā arī smēķēšana gultā. Šogad no reģistrētajiem 1159 ugunsgrēkiem tas bijis par iemeslu 668 gadījumos. No bojātām elektroierīcēm, to nepareizas ekspluatācijas vai īssavienojumiem izcēlušies 185 ugunsgrēki. Savukārt 201 gadījumos vainojamas nepareizi izbūvētas apkures sistēmas, neiztīrīti dūmvadi, pārkurinātas krāsnis vai citas ar apkuri saistītas problēmas.

Salīdzinot ar 2007.gada analoģisku laika posmu, šogad pirmajos divos mēnešos ievērojami samazinājies glābšanas darbu skaits, liecina VUGD statistika.

Ja 2007.gada divos mēnešos glābēju palīdzība bija nepieciešama 1071 reizei, tad šogad - 698. Tas izskaidrojams ar to, ka 2007.gada janvārī bija stipra vētra, kuras postījumu seku likvidēšanā bija nepieciešama glābēju palīdzība. Šogad glābēju palīdzība 129 reizes bija nepieciešama pēc ceļu satiksmes negadījumiem, 99 gadījumos tika sniegta palīdzība iedzīvotājiem, 17 - darbs ar bīstamām vielām, 193 - tehniskā palīdzība, 45 reizi glābti dzīvnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!