Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) Ziemassvētkos aicina ievērot drošību, un dienesta ieskatā viena no labākajām dāvanām ir dūmu detektors, informēja VUGD.

VUGD visbiežāk traģiskākās ugunsnelaimes reģistrē tieši naktīs, kad cilvēki guļ, jo cilvēks miegā nejūt dūmus, toties dzird skaņas, tāpēc dūmu detektors ļauj savlaicīgi pamanīt ugunsgrēka izcelšanos un savlaicīgi pamest degošās telpas.

Ziemassvētkos un Jaunajā gadā teju ikkatrā mājā tiek dedzinātas svecītes, rotātas eglītes, gatavoti svētku ēdieni, kurinātas krāsnis, kā arī svētki padarīti spilgtāki ar pirotehnisko izstrādājumu palīdzību. Lai šos gaišos svētkus neaptumšotu traģiski nelaimes gadījumi, VUGD aicina cilvēkus neaizmirst par drošību un elementārām ugunsdrošības prasībām, kuru ievērošana neprasa lielu piepūli.

2017. gadā ugunsdzēsēji glābēji devās dzēst 23 ugunsgrēkus, kuru iespējamais izcelšanās iemesls bija saistīts ar neuzraudzītām degošām svecēm, adventes vainagiem vai eglēm. Šogad reģistrēti jau vairāk nekā desmit ugunsgrēki, kas izcēlušies bez uzraudzības atstātu sveču dēļ, un tajos ir cietis viens cilvēks.

Tāpat VUGD norāda, ka ik gadu Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienās vairāki cilvēki cietuši vai gājuši bojā, piemēram, aizvadītā gada svētku dienās gāja bojā divi cilvēki, bet cieta seši, savukārt 2016. gada svētkos gāja bojā divi cilvēki, bet cieta četri. VUGD norāda, ka neapdomība ir viens no galvenajiem iemesliem cilvēku bojāejai ugunsgrēkos - lielu daļu šo traģisko nelaimju varēja novērst, ja vien tiktu ievērotas elementāras ugunsdrošības prasības.

Lai no aizdegtas sveces neizceltos ugunsgrēks, VUGD atgādina, ka sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas un nav vēlams sveci novietot citu siltuma avotu tuvumā. Tāpat VUGD atgādina, ka sveces dedzināt eglītē ir ļoti bīstami un no tām viegli var uzliesmot egle vai tās dekorācijas.

Tāpat nedrīkst aizmirst par drošību, kurinot krāsnis, kamīnus un pirtis.

Daudzi svētku svinētāji bieži vien savus svētkus bagātina ar krāšņu un krāsainu salūtu, tomēr pirotehnikas lietošanas noteikumu pārkāpšana un pārgalvība var svētku sagaidīšanu pārvērst traģēdijā. Kā piemēram, 2016. gada nogalē dedzinot daudzstāvu dzīvojamās mājas balkonā pirotehniskos izstrādājumus, cieta cilvēks, bet citviet, pirotehniskajiem izstrādājumiem ielidojot balkonos, aizdegās sadzīves mantas un pats balkons.

VUGD iesaka pirotehniku iegādāties tikai sertificētos veikalos un pirms lietošanas rūpīgi izlasīt lietošanas pamācību. Tāpat pirotehnikas tuvumā nedrīkst smēķēt un lietot pirotehniku vēstures pieminekļu, slimnīcu, baznīcu, mācību iestāžu, gāzes vai degvielas balonu, degvielas uzpildes staciju tuvumā, zem elektrības zemsprieguma, augstsprieguma un sakaru līnijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!