Foto: DELFI

Pastiprinoties vēja brāzmām Latvijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) trešdien līdz pulksten 15.30 saņēmis 24 izsaukumus, kuros bija nepieciešams likvidēt spēcīgā vēja radītās sekas, portālam "Delfi" pastāstīja VUGD preses pārstāve Inta Palkavniece.

20 izsaukumi saņemti Rīgā un Pierīgā, bet divi izsaukumi saņemti Kurzemē un vēl divi Vidzemē.

Lielākoties ugunsdzēsēji devušies uz izsaukumiem, lai sazāģētu vēja nolauztos kokus. Viens izsaukums saņemts uz notikuma vietu, kur bija nolūzis apgaismes prožektors.

Trīs izsaukumi saņemti uz vietām, kur vējš norāvis jumta plāksnes no ēkām. Šie izsaukumi bija Rīgā un Ventspilī.

Jau ziņots, ka spēcīgu vēju Latvijā un vētru Baltijas jūrā izraisījis liels ciklons, kura centrs no Igaunijas pārvietojas uz Vidzemi. Ciklons kļūst vājāks, bet Latvijā dienas laikā vēl gaidāma vēja pastiprināšanās, kā arī ilgstošs sniegputenis.

Saistībā ar vēja pastiprināšanos, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicināja iedzīvotājus būt uzmanīgiem, jo stiprā vēja laikā iespējami elektropārvades un sakaru līniju bojājumi, ūdens padeves traucējumi, koku nogāšanās uz ceļu braucamās daļas un ūdens līmeņa strauja paaugstināšanās.

VUGD aicina iedzīvotājus savlaicīgi nostiprināt vai telpās novietot vieglus priekšmetus, kas atrodas uz ēku balkoniem vai pagalmā, kā arī aizveriet ēku logus, durvis, kā arī novietot zem jumta mājlopus un mājdzīvniekus.

Iedzīvotājiem ieteicams nenovietot savas automašīnas zem, piemēram, atsevišķi augošiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem vai elektropārvades līnijām. Tāpat vēlams savlaicīgi uzlādēt mobilos telefonus.

Ja stiprais vējš radījis postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!