Foto: LETA
Valsts valodas centrs (VVC) šonedēļ ir pieņēmis lēmumu piemērot administratīvo sodu telekompānijas "TV5" raidījuma "Bez cenzūras" vadītājam Andrejam Mamikinam par necieņu pret valsts valodu, informēja VVC galvenā inspektore Dzintra Kadile.

Ierēdne gan atteicās nosaukt konkrētu administratīvā soda apjomu. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par necieņas izrādīšanu pret valsts valodu tiek piemērots sods līdz 250 latiem.

Mamikins piespriesto administratīvo sodu neatzīst un tuvākajā laikā vērsīsies tiesā, lai to pārsūdzētu. "Uzskatu, ka neesmu izrādījis necieņu pret valsts valodu un, runājot par 31.augusta raidījumu, manuprāt, ministrs izrādīja necieņu pret mums kā žurnālistiem un mūsu televīzijas kanāla skatītājiem. Mūsu prioritāte ir sniegt informāciju no pirmavotiem un šajā reizē skatītājiem tas tika liegts," pauž Mamikins.

Kā ziņots, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome tika pieņēmusi lēmumu sodīt telekompāniju LNT ar 1500 latu lielu naudas sodu par tās izplatītās programmas "TV5 - Latvija" raidījumā "Bez cenzūras" bijušajam satiksmes ministram Kasparam Gerhardam (TB/LNNK) liegto iespēju runāt latviešu valodā.

VVC sāka lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pēc Gerharda iesnieguma par telekompānijas "TV5" rīcību, liedzot viņam runāt valsts valodā raidījumā "Bez cenzūras".

Kā iepriekš stāstīja VVC Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis, VVC uzskata, ka "TV5" ir pārkāpis Valsts valodas likumā noteiktās tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā dzīves jomā visā Latvijas teritorijā, kā arī likumā noteikto latviešu valodas ietekmes palielināšanu Latvijas kultūrvidē, veicinot ātrāku sabiedrības integrāciju. Tāpat ir pārkāpts arī Satversmē noteiktais, ka valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda.

"Mūsuprāt, klaja necieņa pret valsts valodu izpaudās publiski "TV5" tiešraidē, liedzot valsts amatpersonai lietot valsts valodu. Turklāt raidījumā "Bez cenzūras", kas nebija starptautisks raidījums, bet gan paredzēts Latvijas iedzīvotājiem, tika uzspiests pret viņa gribu runāt minoritātes valodā. Pārkāpumu pastiprina fakts, ka tas notika publiski," stāstīja Kursītis.

Speciālists norādīja, ka telekompānijai bija visas iespējas laikus sagatavoties raidījuma tulkošanai, jo ministrs bija brīdinājis, ka viņš runās valsts valodā.

VVC speciālists arī uzskata, ka "TV5" žurnālists izrādīja nepamatoti nevienlīdzīgu un diskriminējošu attieksmi vienādās situācijās. "Ja runā krieviski, nav problēmu, bet, ja atsakās runāt krieviski, žurnālists izteica kritiskas piezīmes par to, ka ministrs dodas projām ar automašīnu, kas tiek finansēta no nodokļu maksātāju naudas. Citās intervijās šādas piezīmes amatpersonām netika izteiktas, ja viņi runāja krievu valodā. Iespējams, ka šī konfrontācija bija iepriekš sagatavota," pieļauj Kursītis.

Kā ziņots, Gerhards 31.augustā bija ieradies uz "TV5" tiešraidi, lai runātu par satiksmes jomas aktualitātēm. Kaut arī raidījums "Bez cenzūras" notiek krievu valodā, tā vadītājam tika iepriekš norādīts, ka Gerhards runās latviešu valodā, taču, sākoties raidījumam, ministram tika liegta iespēja runāt valsts valodā.

Raidījuma vadītājs Andrejs Mamikins pēc ievadvārdiem uzdeva Gerhardam jautājumu par to, kā viņš jūtas. Pēc tam, kad Gerhards atbildēja latviski, Mamikins viņu lūdza pāriet uz krievu valodu. Gerhards atteicās, norādot, ka ir brīdinājis par to, ka runās latviski un ka studijā, visticamāk, var nodrošināt tulkojumu.

Raidījuma vadītājs norādīja, ka citos raidījumos Gerhards ir runājis krieviski, taču tas nepārliecināja ministru. Raidījums bija šādam pavērsienam gatavs un demonstrēja kadrus no arhīva ar fragmentiem, kuros Gerhards runā krieviski.

Pēc šo fragmentu demonstrēšanas Gerhards atkārtoti tika aicināts runāt krieviski, uz ko ministrs atbildēja, ka šajā studijā ir skanējusi latviešu valoda un raidījuma vadītājs to labi zinot. Mamikins pateicās ministram par ierašanos uz interviju un vairāk jautājumus neuzdeva.

Kad raidījumā iestājās reklāmas pauze, Gerhards pameta studiju. Par to paziņoja raidījuma vadītājs, norādot uz tukšo sēdvietu. Mamikins Gerhardu nodēvēja par "jūsu labdzimtību".

Raidījuma gaitā tika parādīts, kā Gerhards pamet studiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!