Valsts valodas centrs (VVC) pagājušajā nedēļā atzinis par Valsts valodas likumam neatbilstošiem vairākus "Rietumu bankas" reklāmas plakātus Jūrmalas šosejas malā, tāpēc administratīvi sodīja bankas viceprezidentu Vadimu Aleksejevu un lika plakātus novākt, kas jau izdarīts, portālam "Delfi" pastāstīja VVC Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis.

Kursītis skaidro: Rīgā "Rietumu banka", reklamējot uz afišu stabiem savus pakalpojumus ar solījumu saņemt uzturēšanās atļaujas Eiropas Savienībā, to arī darīja latviski, angliski un krieviski, taču visi teksti bija vienādā izmērā, ko likums pieļauj.

Savukārt Jūrmalas šosejas malā izvietotajos plakātos līdzās apaļīgajai dāmai ar sālsmaizi izvietotais teksts: "Uzturēšanās atļauja ES" krievu valodā bija daudz lielāks nekā valsts valodā. Līdz ar to pārkāpta likuma norma, kas nosaka: ja līdztekus valsts valodai informācijā lietota arī svešvaloda, tekstam valsts valodā ierādāma galvenā vieta, un formas vai satura ziņā tas nedrīkst būt mazāks vai šaurāks par tekstu svešvalodā. "Tas ir tas pārkāpums – burtu lielums. Saturs mūs neinteresē," stāsta VVC pārstāvis.

Sods uzlikts "Rietumu bankas" viceprezidentam kā fiziskai personai tāpēc, ka likums neparedz iespēju sodīt juridisku personu, skaidro VVC pārstāvis: "Šādos gadījumos uzņēmums pats nosaka, kura ir atbildīgā persona."

Uzliktā naudas soda apmēru VVC neizpauž, taču tie neesot Administratīvo pārkāpumu kodeksā kā maksimālais sods noteiktie 100 lati, stāsta Kursītis. Viņš atzina, ka likumā par valodas lietošanas pārkāpumā paredzētie sodi nav lieli, taču šoreiz galvenais esot tas, ka pārkāpums bija jānovērš līdz pirmdienai un tas izdarīts jau pagājušajā nedēļā, jo plakāti pazuduši.r

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!