Foto: stock.xchng
Jauna apdzīvota vieta Latvijā, kuru attīstītāji iecerējuši nosaukt par godu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam – Putinka –, netiks reģistrēta, jo neatbilst vietvārdu noteikumiem; Valsts valodas centrā (VVC) šādu rīcību uzskata par provokāciju, sacīja centra direktora vietnieks Agris Timuška.

Viņš uzsvēra, ka pašlaik šādus nosaukumus "tīri patvaļīgi" izdomājusi privātpersona, bet tie nav reģistrēti un tas arī nenotikšot.

"Šādā veidā pilnīgi noteikti tie netiks reģistrēti, jo tomēr ir zināma kārtība valstī, kādā oficiālos vietvārdus piešķir," paskaidroja Timuška.

Uzņēmums "ViaNets" Latvijā sācis attīstīt ekociematus, viens no tiem būs Putinka, kas atrodas starp Rīgu un Jūrmalu, un tajā būs deviņi zemes gabali, preses paziņojumā ceturtdien informē Аleksejs Holostovs, kurš 10.Saeimā bija "Saskaņas centra" deputāts. Informācija mājaslapā www.Blagodat.EU liecina, ka vēl viens ekociemata nosaukums būs Medvedevka.

"ViaNets" īpašniece ir viņa sieva Jeļena Holostova.

"Iegādājoties veselu ekociematu, tiek sniegta iespēja to nosaukt par godu savai ģimenei, dzimtai, brendam vai par godu mīļotajam cilvēkam. Jau saņemti daudzi pieteikumi no pazīstamiem politiķiem, sportistiem un šovbiznesa zvaigznēm, kuras vēlas piedalīties projektā," preses paziņojumā raksta Holostovs.

Ar jauna vietvārda pieteikumu jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā. Valsts valodas centram ir jādod savs slēdziens.

"Šādi nosaukumi nav piešķirami Latvijā esošajiem ģeogrāfiskajiem objektiem. Vispār personu vārdos reti nosauc ģeogrāfiskus objektus, jābūt īpašam pamatojumam, bet šajā gadījumā tas nebūs," skaidro centra pārstāvis.

Vietvārdu veidošanas pamatprincipi paredz, ka par oficiāliem vietvārdiem izvēlas tādus ģeogrāfisko objektu nosaukumus, kas iekļaujas latviskajā kultūrvidē, sekmē tās vērtību saglabāšanu un attīstību;atbilst latviešu valodas un Latvijas vēstures tradīcijām; atbilst labiem tikumiem.

"Tā acīmredzot ir tīrākā provokācija," uzņēmēja iniciatīvas vērtēja Timuška.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!