Foto: LETA

Ja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ("Saskaņa") centīsies izvairīties no Valsts valodas centra (VVC) piespriestā soda maksāšanas, to piedzīs ar tiesu izpildītāju palīdzību, pastāstīja VVC Valsts kontroles departamenta Valodas kontroles Rīgas reģiona nodaļas vadītājs Viesturs Razumovskis.

Par tiesu izpildītāju piesaisti VVC lems, ņemot vērā to, kāds būs lēmums, Ušakovam pārsūdzot piespriesto sodu.

"Viss ir atkarīgs no tā, vai lēmums Ušakovam ir pozitīvs vai negatīvs. Ja pozitīvs - lieta zaudēta, ja negatīvs, tad par to tiks pieņemts atkārtots lēmums. Ja apstiprina, ka [atkārtoti pieņemtais] lēmums ir pamatots un tiesisks, un, ja [Rīgas domes priekšsēdētājs] atsakās maksāt sodu, tad to, ar tiesu izpildītāju palīdzību, atsavinās," sacīja Razumovskis, piebilstot, ka lielāka problēma būtu, ja Rīgas mērs izvēlētos turpināt to darīt, par ko atkārtoti tiktu piespriests sods.

Vaicāts par Ušakova izteikumiem, ka sods ir tendencioza piekasīšanos, Razumovskis norādīja, ka šādi apgalvojumi pausti aizsardzības labad. "Tā ir labākā aizsardzība - uzbrukums no politiķu puses. Es ieteiku Rīgas domes priekšsēdētājam vairāk sekot likumam, nevis nodarboties ar retoriku," piebilstot, ka šādu izteicienu paušana tiek izmantota vainas samazināšanai un uzmanības novēršanai no pārkāpuma.

Savukārt, komentējot Rīgas mēra teikto par kafejnīcas "Ļeņingrad" izkārtnes atbilstību Valsts valodas likumam, to pielīdzinot ātrās ēdināšanas restorāna "McDonald's" izkārtnei, Razumovsksis skaidroja, ka Rīgas centrā ir "101 izkārtne, kas ir svešvalodā, tomēr normatīvi nosaka, ka izkārtnes var būt rakstītas ar latīņu burtiem".

Jau ziņots, ka VVC sodījis Ušakovu par pašvaldības saziņu svešvalodā sociālajos tīklos. Razumovskis norādījis, ka valodas centrs nevēršas personīgi pret Ušakovu, bet tieši pret pašvaldību, kura neievēro Valsts valodas likuma normu, ka pašvaldības sniedz informāciju tikai valsts valodā.

Domes priekšsēdētājam piespriestā soda apmērs netika izpausts, taču normatīvie akti nosaka, ka sods par šādu pārkāpumu ir robežās no 35 līdz 140 eiro. Rīgas domē aģentūra BNS noskaidroja, ka, pēc Rīgas mēra domām, VVC sods par saziņu sociālajos tīklos krievu valodā ir tendencioza piekasīšanās. Pēc Ušakova teiktā, ir arī citas valsts institūcijas, kuras krievu valodu izmanto komunikācijā ar sabiedrību, piemēram, Valsts kontrole un Ministru kabinets. Rīgas mērs komentēja arī VVC lūgumu domei izvērtēt atļauju izvietot kafejnīcas "Ļeņingrad" izkārtni Rīgas centrā, uzsverot, ka tad būtu nepieciešams izvērtēt arī izkārtnes "McDonald's" izkārtnes atbilstību valsts valodai.

Saziņu ar iedzīvotājiem sociālajos tīklos krievu valodā Rīgas mērs skaidrojis kā komunikācijas veidu, ar kura palīdzību ātrāk, vieglāk un bez liekas birokrātijas sniegt informāciju pilsētas iedzīvotājiem, uzsverot, ka sociālo tīklu galvenais uzdevums ir sekmēt ātrāku informācijas izplatību sabiedrībā. Rīgas domē nepastāvot uzskats, ka komunikācija sociālajos tīklos krievu valodā ierobežotu latviešu valodu kā valsts valodu.

VVC sodu par Ušakova īstenoto saziņu krievu valodā sociālajos tīklos paredzēts pārsūdzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!