Foto: LETA

Valsts vides dienests (VVD) plāno izsludināt iepirkumu par sanācijas darbu turpināšanu un pabeigšanu Inčukalna Dienvidu un Ziemeļu gudrona dīķos, pavēstīja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Otrdien VVD vadība iepazīstināja Saeimas Publisko iepirkumu un revīzijas komisijas deputātus ar paveikto projektā ""Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudrona dīķi" sanācijas darbi" no 2015. gada septembra līdz šim.

Pērnā gada nogalē pār Inčukalna Dienvidu gudrona dīķi ierīkots pagaidu ūdens necaurlaidīgais pārklājums. "Darbi tika veikti, lai nepieļautu dīķī palikušā piesārņojuma sajaukšanos ar lietus un sniega kušanas ūdeņiem, kā arī palīdzētu izvairīties no sanācijas darbu pabeigšanas izmaksu pieauguma nākotnē," skaidro VVD.

Sešu mēnešu laikā veikti integrēti pētnieciskie darbi priekšlikumu izstrādei turpmāko sanācijas darbu tehniski - metodiskajiem risinājumiem Dienvidu un Ziemeļu dīķī, kā arī atlikušā gudrona apjoma aprēķini Dienvidu dīķī.

Pašlaik norit iepirkuma procedūra Dienvidu gudrona dīķa iežogotās teritorijas sakopšanai, lai preventīvi novērstu iespējamos apdraudējumus cilvēku veselībai un apkārtējai videi, kā arī jauna piesārņojuma rašanos. "Pēc līguma laušanas 2015. gada jūlijā, teritorijā ir atstāti ļoti piesārņoti notekūdeņi, bīstamo atkritumu atliekas, darbu izpildes gaitā izmantoto materiālu atlikumi (kaļķis, aktīvā ogle u.c.) un ar sērskābo gudronu aplipuši priekšmeti un būvgruži," klāsta vides dienestā.

Tāpat strādāts pie vairāku iepirkumu dokumentācijas izstrādes un saskaņošanas ar atbildīgajām iestādēm. Tuvākajā laikā VVD plāno izsludināt iepirkumu par sanācijas darbu turpināšanu un pabeigšanu Inčukalna Dienvidu un Ziemeļu gudrona dīķos, kā arī šo darbu uzraudzību. Sanācijas darbus plānots veikt 36 mēnešu laikā - īstenošanas laiks tiks precizēts iepirkuma laikā.

VVD norāda, ka sanācijas projekta kopējās indikatīvās izmaksas ir no 45,05 miljoniem eiro līdz 53,63 miljoniem eiro. Tā ieviešana, balstoties uz Ministru kabineta pieņemto lēmumu, sadalīta divos posmos atbilstoši Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodiem. Pirmā posma faktiskās izmaksas 2007. - 2013. gada ES fondu plānošanas perioda ietvaros bija 28,13 miljoni eiro, tostarp ES fondu finansējums veido 19,35 miljonus eiro.

Otrās kārtas indikatīvās izmaksas ES fondu 2014. - 2020.gada plānošanas perioda ietvaros paredzētas 17-25 miljonu eiro apmērā un tiks precizētas iepirkuma rezultātā par sanācijas darbu pabeigšanu.

Jau vēstīts, ka VVD līgumu ar "Skonto būvi" pārtrauca pērn 8. jūlijā, ņemot vērā nesaskaņas par vairākiem līguma punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!