Foto: Publicitātes attēli

Pagājušajā nedēļā Valsts vides dienests (VVD) atklājis un novērsis būtisku vides pārkāpumu – uzņēmums Jelgavā savā teritorijā dedzinājis vara un plastmasas kabeļus, tādējādi radot gaisa piesārņojumu pilsētā, portāls "Delfi" uzzināja VVD.

Par notiekošo dienestam ziņojuši iedzīvotāji, kuri sūdzējušies par tumšiem, ķīmiskas smakas dūmiem Dzelzceļnieku ielā. Adresē atrodas atkritumu savākšanas un uzglabāšanas vieta, kā arī metāllūžņu noliktava SIA "TM Capital".

VVD inspektori, apsekojot teritoriju, atklājuši, ka iedzīvotāju sūdzībā minētais apstiprinās un pārbaudes brīdī tika konstatētas atkritumu dedzināšanas rezultātā radušās uguns liesmas un dūmi. Pretlikumīgās darbības tika apturētas.

Par to, ka līdzīgas darbības veiktas jau iepriekš liecināja pie sadedzināšanas vietas esošie pieci maisi ar apdedzinātiem vara kabeļiem un divas metāla tvertnes, kas ierīkotas atkritumu kabeļu apdedzināšanai.

Atkritumiem sadegot šādā vietā, veidā un apstākļos, ne vien tiek piesārņota vide un gaiss ar degšanas rezultātā radītiem kaitīgiem produktiem un bīstamām vielām, bet arī radīts apdraudējums cilvēku veselībai, pauž VVD.

Konkrētais uzņēmums ir saņēmis VVD izsniegtu B kategorijas piesārņojošās darbības atļauju, kas paredz atkritumu apsaimniekošanu ievērojot vides aizsardzības prasības. Arī atļaujas nosacījumi ar šīm darbībām tikuši būtiski pārkāpti.

Lai gan pārbaudes laikā uzņēmuma pārstāvji veica rīcības uguns nodzēšanai un pārtrauca atkritumu dedzināšanu, konstatētais pārkāpums ir administratīvi sodāma rīcība. Par notikušo ierosināta administratīvā pārkāpuma lietvedība par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu. Šajā gadījumā pārkāpums tiek vērtēts kā nozīmīgs un tam tiks piemērots atbilstošs sods, saka VVD.

Dienests mudina sabiedrību ziņot dienestam par negodprātīgu rīcību pret vidi, zvanot uz +371 26338800, vai izmantojot Vides SOS mobilo aplikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!