Foto: Shutterstock
Valsts Vides dienests (VVD) martā sācis 77 administratīvo pārkāpumu procesus saistībā ar makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem, informēja dienestā.

Kopumā šī gada martā dienests veicis 270 pārbaudes Latvijas ūdeņos, pārbaudot 921 ūdens objektu. Pārbaužu laikā VVD inspektori izņēmuši 165 nelikumīgus zvejas rīkus, kā arī uzsākuši 77 administratīvos pārkāpumu procesus par dažādiem makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumiem.

Tostarp, pateicoties iedzīvotāju sniegtajai informācijai par Stendes upē nelegāli ievietotu murdu, veicot pārbaudi, konstatēti četri murdi, kas bija izvietoti visas upes platumā, to pilnībā nosprostojot. Murdā bija divi nēģi, viena vimba, viena vēdzele un divas raudas. Zivis dzīvas tika atlaistas upē un murdi izņemti iznīcināšanai.

Savukārt Zemgalē Salgales pagastā reidu laikā vides inspektori konstatēja trīs makšķerniekus, kuru loms pārsniedza vienai personai atļauto lomā paturamo vimbu skaitu. Vainīgajām personām būs jāsedz zivju resursiem nodarītie zaudējumi, kā arī par izdarīto pārkāpumu sagaida naudas sods.

Dienestā norādīja, ka pašlaik ir nēģu un līdaku nārsta laiks un to ieguves liegums, taču maluzvejniekus tas neattur no mēģinājumiem iegūt nelikumīgu lomu. Marta beigās Rojas upē, konstatējot nelikumīgu nēģu ieguvi, atbrīvoti 78 nēģi, bet pie Ventas rumbas, Kuldīgā, upē atlaisti 530 nēģi un līdaka.

VVD atgādina, ka par zveju iekšējos ūdeņos bez attiecīgas atļaujas un par zveju aizliegtā vietā vai laikā, kā arī par zveju ar aizliegtiem rīkiem vai paņēmieniem piemēro naudas sodu fiziskajai personai līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai — līdz 4300 eiro, aizliedzot izmantot zvejas tiesības uz laiku līdz diviem gadiem vai bez tā.

Vienlaikus dienests aicina makšķerniekus ievērot šobrīd spēkā esošos noteikumus Covid-19 ierobežošanai Latvijā - ievērot distanci un nedrūzmēties ūdens tilpju krastos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!