Foto: Agris Jansons, ntz.lv

Valsts vides dienests (VVD) pašvaldības uzņēmumam "Tukuma ūdens" par Šlokenbekas dzirnavu ezera piesārņošanu izrakstījis rēķinu par 10 000 eiro, ceturtdien vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Vides dienests to iesniegs arī policijai, kas turpina kriminālprocesu ar mērķi noskaidrot vainīgos jūlijā notikušajā vietēja mēroga ekoloģiskajā katastrofā.

Zaudējumu summu - 10 000 eiro - veidojot vairāki rēķini, tostarp par zivju resursiem un videi nodarīto kaitējumu, ko radījuši neattīrītie notekūdeņi, norāda raidījums. Tāpat rēķini izrakstīt arī par "Tukuma ūdens" ezerā ieplūdinātajiem notekūdeņiem, kuros piesārņojuma koncentrācija pārsniegusi atļautās normas.

Tukuma pašvaldības uzņēmumam būs jāsedz arī administratīvās izmaksas par analīzēm, ziņo "Panorāma". VVD Ventspils reģiona vides pārvaldes vadītāja Inguna Pļaviņa raidījumam norādījusi, ka attīrīšanas iekārtas nenormatīvi strādājušas 11 dienas. "Tas bija šoka moments arī vides speciālistiem, jo kaut ko tādu pieredzējām pirmo reizi. 11 dienās attīrīšanas iekārtas izdevās reanimēt. Šajās 11 dienās piesārņojums bija divas reizes lielāks nekā atļaujā noteikts. Zivju resursi atjaunosies lēni, bet ar ūdens ķīmisko kvalitāti viss ir kārtībā," norādījusi speciāliste.

Patlaban skābekļa daudzums Šlokenbekas ezerā atkal esot normas robežās, taču zivju barības bāze ir iznīcināta. Līdz ar to pašlaik nesot jēgas ielaist zivju mazuļus, jo tiem nebūs ēdamā, norāda raidījuma.

Valsts vides dienests minējis, ka šis gadījums bijusi mācība "Tukuma ūdenim". Līgumos ar novada uzņēmumiem bijuši noteikti tādi notekūdeņu piesārņojuma rādītāji un apjomi, kas pārslogojuši attīrīšanas iekārtas Tukuma pašvaldība raidījumam apliecinājusi, ka līdz mēneša beigām "Tukuma ūdens" noslēgs jaunus līgumus.

Kā daudzkārt vēstīts, Šlokenbekas Dzirnavu ezerā jūlija sākumā milzu apjomā gāja bojā zivis. No ezera tika izceltas aptuveni četras tonnas beigtu zivju.

Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova situāciju raksturoja kā ekoloģisku katastrofu. Tukuma novada dome izsludināja ārkārtas situāciju.

Eksperti un pašvaldība secinājuši, ka, visticamāk, notekūdeņu attīrīšanas stacija nav tikusi galā ar rūpnieciskajiem notekūdeņiem, kuru apjoms pārsniedzis pieļaujamo daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!