Foto: LETA

Valsts vides dienests (VVD) trešdien sācis Inčukalna sērskābā gudrona dīķu pārņemšanu no uzņēmuma "Skonto būve", ņemot vērā, ka līgums par sanācijas darbu veikšanu pārtraukts pirms divām nedēļām un uzņēmums par to ticis informēts.

"Skonto būve" uzskata, ka līgums ir pārtraukts prettiesiski, un ir gatava turpināt darbus gudrona dīķos. Tā kā līguma laušana ir prettiesiska, tad arī objekta pārņemšana patlaban nevar notikt, norādīja "Skonto būves" pārstāve Ilga Sokolova.

"Skonto būve" uzskata, ka līgums ir pārtraukts prettiesiski, un ir gatava turpināt darbus gudrona dīķos.

VVD projekta vadītāja Baiba Rosicka sacīja, ka trešdien tiek veikta objekta inventarizācija, lai noskaidrotu, kāda un kam piederoša tehnika tajā atrodas, kā arī lai piefiksētu paveikto darbu apjomu un pašreizējo situāciju objektā. Savukārt trešdien, pulksten 16, VVD plāno nomainīt objekta apsardzi.

Rosicka stāstīja, ka VVD trešdien pārņem objektu saskaņā ar līguma nosacījumiem, tāpēc noskaidro, kas tur atrodas un kam uz to ir īpašumtiesības. Pēc tam, kad VVD pārņems objekta apsardzi, ar materiālo vērtību īpašniekiem notiks vienošanās par laiku, kad tie savu īpašumu no objekta izvedīs. Patlaban jau ir zināms, ka "Skonto būves" apakšuzņēmējs Vācijas firma MUEG savu gudrona apstrādes iekārtu demontēs un izvedīs no objekta laikā no 28.jūlija līdz 7.augustam.

"Tiks arī uzmērīts gudrona apjoms, noskaidrots paveikto darbu apjoms. Pēc tam, kad tiks noskaidrots, kādi ir VVD zaudējumi, kādi ir "Skonto būves" zaudējumi, un veikta izlīdzināšana, tiks noteikta galīgā summa, kas VVD ir jāsamaksā uzņēmējam par paveikto darbu, un šī nauda tiks samaksāta. Aptuveni mēneša laikā varētu tikt skaidrībā par galīgo summu, kas būs jāsamaksā uzņēmējam," skaidroja Rosicka.

Viņa piebilda, ka pēc tam, kad būs noskaidrots atlikušo veicamo darbu apjoms, VVD varēs izsludināt jaunu iepirkumu un meklēt uzņēmēju, kurš būs gatavs pabeigt gudrona dīķu sanāciju.

"Skonto būves" gudrona dīķu sanācijas projekta vadītājs Juris Pētersons norādīja, ka nevar spriest par VVD rīcības likumību, taču uzsvēra, ka "Skonto būve" grib turpināt darbus līdz to pabeigšanai.

Pētersons sacīja, ka gudrona rakšana tika pārtraukta jūnija sākumā, kad tika sasniegts līgumā ar VVD paredzētais 30 200 tonnu apjoms. Dīķos vēl ir vismaz 10 000 līdz 14 000 tonnu gudrona. Tāpat teritorijā vēl atrodas gudrona sākotnējai pārstrādei nepieciešamās aptuveni 77 tonnas kaļķu un 250 tonnas RDF materiālu, kā arī aptuveni 700 tonnas transportēšanai sagatavota gudrona, kas būtu jāved sadedzināt.

"Ja mums būs jāatstāj teritorija, tad nav skaidrs, kas ar to visu tālāk notiks. VVD apgalvo, ka viņiem ir radušies kaut kādi zaudējumi, ko būs nepieciešams kompensēt. Redzēsim, kā situācija attīstīsies," sacīja Pētersons.

"Skonto būve" norāda, ka VVD turpina maldināt sabiedrību, nepatiesi apgalvojot, ka šodien veic Inčukalna sērskābā gudrona dīķu pārņemšanu savā valdījumā. Šodien objektā uz vietas pasūtītājs kopā ar "Skonto būves" pārstāvjiem veic inventarizāciju, turklāt uzņēmums turpina pildīt līgumsaistības un darbu joprojām nav pārtraucis. Par to šodien tikšanās laikā pārliecinājās arī VVD - arī šodien notiek pārstrādātā gudrona pārvešana utilizācijai SIA "Cemex" rūpnīcā.

"Tapis skaidrs, ka diemžēl arī inventarizācijas procesu korekti šodienas laikā nebūs iespējams pabeigt - VVD ir kategoriski atteicies veikt pārstrādātā gudrona apjoma mērījumus, kas ļautu novērst jebkādas šaubas par atlikušā materiāla daudzumu," sacīja "Skonto būves" pārstāve Ilga Sokolova.

Kā ziņots, 6. jūlijā SIA "Skonto būve" iesniedza prasības pieteikumu tiesā pret VVD par to, ka VVD apzināti pārkāpis līguma nosacījumus un nepamatoti atteicies noteiktajā termiņā veikt apmaksu par martā veiktajiem darbiem Inčukalna sērskābā gudrona dīķu projektā.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā iesniegts prasības pieteikums par darba samaksas un kavējuma līgumsoda piedziņu 1,85 miljonu eiro apmērā. Iepriekš VVD aizturēja darba samaksas izmaksu 1,8 miljonu eiro apmērā "Skonto būvei" par martā veiktajiem sanācijas darbiem Inčukalnā.

Savukārt VVD 8. jūlijā nosūtījis SIA "Skonto būve" paziņojumu par līguma izbeigšanu projektā "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudrona dīķi" sanācijas darbi".

VVD ir pieņēmis šādu lēmumu, ņemot vērā uzņēmēja paziņojumus un rīcību, kas vērsta uz līguma saistību nepildīšanu. Rūpīgi izvērtējot alternatīvas, šobrīd līguma izbeigšana VVD ieskatā ir vienīgais risinājums, lai pabeigtu piesārņotās vietas sanāciju un nezaudētu Eiropas Savienības finansējumu.

Komentējot līguma izbeigšanas iemeslus, VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova uzsver, ka "garās un laikietilpīgās sarunās un sarakstēs ar "Skonto būvi" VVD guva pārliecību, ka uzņēmums nespēj un nevēlas pildīt līgumu, tostarp sanācijas darbu veikšanu Ziemeļu dīķī".

"Skonto būve" uzskata, ka VVD lēmums lauzt līgumu ar SIA "Skonto būve" par Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbu veikšanu ir prettiesisks un nepamatots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!