Foto: Publicitātes foto

Valsts vides dienests (VVD) konstatēja, ka Daugavpilī, uzņēmuma SIA “Limits D” telpu apkurē tiek izmantoti laminētu skaidu plākšņu atkritumi – vainīgā persona tiks sodīta par ražošanas atkritumu dedzināšanu, portālu “Delfi” informēja VVD.

Dienests vainīgo atradis, operatīvi reaģējot uz saņemto sūdzību par kodīgiem dūmiem Andreja Pumpura ielā, Daugavpilī.

VVD jau vairākkārt ir vērsis uzmanību saņemtajiem un apstiprinātajiem ziņojumiem, kas norāda uz nelikumīgu atkritumu dedzināšanu. Iedzīvotāji arvien biežāk ziņo par sliktu gaisa kvalitāti un liela daļa no apstiprinātajām sūdzībām pēdējā laikā ir tieši par mēbeļu atkritumu un apstrādātas koksnes dedzināšanu.

Pie esošā energoresursu sadārdzinājuma gan privātpersonas, gan uzņēmumi meklē alternatīvus veidus kā apsildīt telpas, taču ne vienmēr izvēlētā alternatīva ir likumīgs un videi draudzīgs risinājums, norāda VVD.

No kokskaidu plātnēm ražotās mēbeles satur daudz līmes un sveķu un lamināta atkritumus dedzinot, vidē izplatās ne tikai kodīgie dūmi, bet arī gaisu piesārņojošas vielas. Šo atkritumu dedzināšana ir kaitīga cilvēku veselībai, uzsver dienestā.

VVD atgādina, ka atkritumu dedzināšana ir administratīvi sodāma rīcība. Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu par neatbilstošu atkritumu apsaimniekošanu: fiziskajām personām paredzēts sods no 70 līdz 1000 eiro, bet juridiskajām personām – no 250 līdz 2500 eiro.

Savukārt, saskaņā ar likumu "Par piesārņojumu" par B kategorijas piesārņojošas darbības veikšanu bez atļaujas fiziskajām personām paredzēts sods no 210 līdz 430 eiro, bet juridiskajām personām – no 500 līdz 2900 eiro.

Kā vēsta "Lursoft", vainīgais uzņēmums nodarbojas ar kokmateriālu, būvmateriālu un sanitārtehnikas ierīču vairumtirdzniecību. Pērn apgrozījis 1 108 555 eiro, bet nopelnījis 74 457 eiro.

VVD arī turpmāk aicina, pamanot negodprātīgu rīcību pret vidi, ziņot dienestam zvanot uz +371 26338800, vai izmantojot Vides SOS mobilo aplikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!