Foto: LETA
Valsts zemes dienests (VZD) piedāvā klientiem jaunu maksas pakalpojumu – iespējamās kadastrālās vērtības aprēķināšana, informē Tieslietu ministrija.

Pakalpojums ir paredzēts klientiem, kuri plāno darbības ar nekustamo īpašumu (zemes sadali, apvienošanu, apbūvi, nekustamā īpašuma lietošanas mērķu maiņu, komunikāciju izbūvi, jaunu apgrūtinājumu reģistrēšanu u.c.) un vēlas noskaidrot kā plānotās aktivitātes ietekmēs īpašuma kadastrālo vērtību.

Jaunais pakalpojums ļauj noskaidrot arī kāda būs ēkas vai dzīvokļa kadastrālā vērtība, ja aprēķinā tiks ņemti vērā šī gada apstiprinātie grozījumi Kadastrālās vērtēšanas noteikumos, kuri stāsies spēkā 2012.gadā. Šie grozījumi paredz vairāku samazinošo korekcijas koeficientu pielietošanu ēku un dzīvokļu vērtēšanā, piemēram, garāžām, pazemes autostāvvietām, koplietošanas, pagrabstāva un pirmā stāva telpām, terasēm u.c.

Iespējamās kadastrālās vērtības aprēķinu var pasūtīt Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētam nekustamajam īpašumam, dzīvokļa īpašumam, zemes vienībai, zemes vienības daļai, būvei, telpu grupai vai plānošanas procesā esošiem objektiem (piemēram, jaunām zemes vienībām, ēkām u.c.).

Pakalpojumu var pieprasīt ikviena persona ikvienā VZD klientu apkalpošanas vietā.

Pieprasot pakalpojumu, iesniegumā par vērtējamo objektu klientam jānorāda objekta kadastra apzīmējums vai adrese un vēlamie (iespējamie) objektu raksturojošie dati, piemēram, nekustama īpašuma lietošanas mērķi un to platības, apgrūtinājumi un to aizņemtās platības, ēkas fiziskais stāvoklis, ēkas būvniecības gadījumā zemes vienības kadastra apzīmējums, ēkas dati u.c.

Maksa par pakalpojumu ir 18 lati par vienu vērtību. Iespējamo kadastrālo vērtību aprēķina piecu darba dienu laikā.

VZD uzsver, ka aprēķinātajai iespējamai kadastrālajai vērtībai ir tikai informatīvs raksturs un tā nav izmantojama valsts nodevas noteikšanai, privatizācijai, nekustamā īpašuma nodokļa apmēra noteikšanai u.c. tiesisku attiecību kārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!