Foto: LETA
Ilggadējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieka, patlaban atstādinātā Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča saglabāšana augstos amatos valsts struktūrās apliecina korupcijas apmērus Latvijā, teikts vietnē "WikiLeaks" publicētā ASV diplomātu telegrammā.

2008.gada 14.novembrī no ASV vēstniecības Rīgā sūtītā telegrammā komentēta Veškeviča pārcelšana VID ģenerāldirektora vietnieka amatā pēc tam, kad viņš saistībā ar zaudēto pielaidi valsts noslēpumam vairs nevarēja saglabāt VID Muitas kriminālpārvaldes vadītāja amatu.

"Fakts, ka Vaškeviča "sods" par pielaides valsts noslēpumam zaudēšanu bija paaugstināšana amatā un algas palielināšana, liecina par plaši izplatīto korupciju Latvijā," teikts ASV vēstniecības telegrammā.

"Šo problēmu arī apliecina tas, ka Valsts ieņēmumu dienests izmeklē KNAB darbiniekus neproporcionālā apmērā. Sabiedrība par to visu vienkārši pašūpo galvu un turpina pieņemt, ka "tā tas vienkārši ir" vēl vairāk norāda uz grūtībām sistēmas izmainīšanā," teikts ziņojumā.

Ja Vaškevičam tiktu izvirzītas apsūdzības un viņš tiktu notiesāts, tas būtu "būtisks solis korupcijas apkarošanā", norāda amerikāņu diplomāti, vienlaikus paužot neticību, ka to izdosies.

"Ar apelāciju, novilcināšanas tehnikām un uzbrukumu turpināšanu pret [izmeklēšanas veikšanā] iesaistītajām personām caur VID, process, visdrīzāk, aizņems mēnešus vai pat gadus, kuru laikā Vaškevičs, visdrīzāk, saglabās savu amatu vai vismaz algu," teikts telegrammā.

Kā ziņots, 2007.gada nogalē SAB toreizējam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes vadītājam Vaškevičam neatjaunoja pielaidi darbam ar valsts noslēpumu.

Vaškevičs tiesas ceļā neveiksmīgi mēģināja apstrīdēt SAB lēmumu.
2008.gada septembrī VID vadītājs Dzintars Jakāns Vaškeviču apstiprināja ģenerāldirektora vietnieka amatā un uzticēja viņam pārraudzīt VID Stratēģiskās attīstības un Iekšējā audita pārvaldes.

Tā paša gada novembrī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis prokuratūrai kriminālprocesa materiālus, ierosinot saukt pie kriminālatbildības Vaškeviču saistībā ar nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijās un neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

Lieta pašlaik tiek izskatīta Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā, bet Vaškevičam izvirzītas arī apsūdzības kukuļdošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!