Foto: LETA
Pērn Latvijā iedzīvotāju skaits sarucis par 0,98%, ierindojot to pirmajā vietā starp pasaules valstīm, kas piedzīvojušas straujāko iedzīvotāju skaita zudumu, liecina starptautiskās datu bāzes "Worldometers" dati.

"Worldometers" sarakstā redzams, ka uzreiz aiz Latvijas seko Bulgārija ar -0,68%, Horvātija ar -0,59% un Volisa un Futuna Polinēzijā ar -0,56%. Aprēķini veikti, norādot, ka Latvija 2018. gada laikā kļuvusi par 18,830 iedzīvotājiem mazskaitlīgāka.

"Worldometers" ir pasaulē populāra statistikas datu bāze, kuru regulāri izmanto starptautiskās, kā arī Latvijas valsts institūcijas.

CSP dati atšķiras

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) preses pārstāve Sanda Rieksta portālam "Delfi" gan iezīmē nedaudz atšķirīgu ainu. Proti, pēc CSP datiem iedzīvotāju skaita samazinājums bijis par aptuveni 14 tūkstošiem 2018. gadā jeb -0,74%, kas ir mazākais kritums kopš neatkarības atjaunošanas 1990. gadā, kad tas bija nedaudz zem 10 tūkstošiem.

Tiesa gan, precīzos datus par iedzīvotāju skaitu 2018.gadā, tostarp dabiskā pieauguma un migrācijas rādītājus CSP publicēs 28. maijā. Migrācijas starpība pērn gaidāma negatīva 3-4 tūkstošu robežās.

Rieksta komentē arī minēto datu avotu: "norādīts, ka izmantoti ANO dati. ANO lieto CSP īstermiņa datubāzi par iedzīvotāju skaitu (šobrīd - indikatīvi par 2018.gadu). Dati nesakrīt ar CSP datiem, bet tas ir novērtējums, un metodes var būt dažādas, ņemot vērā, ka novērtētas tiek visas pasaules valstis. Piezīmē minēts, ka novērtējumā tiek lietota vidējā dzimstība. Tātad reāli dzimušo skaits nav lietots."

Jāpiebilst, ka, ja "Worldometers" sarakstā tiktu izmantoti CSP dati, tad Latvija tāpat atrastos tā pirmajā vietā, Bulgāriju apsteidzot par 0,06 procentpunktiem. Ņemot vērā neprecīzi atspoguļotos Latvijas datus, iespējams, ka arī citām valstīm šie rādītāji varētu būt aptuveni. Tāpēc saraksts drīzāk iezīmē valstu grupas, kurām ir iedzīvotāju skaita kritums, bet ne precīzu to atrašanos tajā.

Latvijas atrašanās "Worldometers" saraksta augšgalā izraisīja arī diskusiju tviterī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!