Foto: DELFI
Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars iesniedzis Kultūras ministrijā (KM) Baltā nama 2013.gada darbības plāna projektu, pastāstīja KM pārstāve Iluta Bērziņa.

Nākamnedēļ, 20.aprīlī, arī noslēgsies LNO funkciju un finanšu audits, tomēr secinājumi uzreiz netikšot publiskoti. Bērziņa norādīja, ka pēc audita rezultātu saņemšanas KM tos izvērtēs, bet pagaidām ir grūti prognozēt, kad ar tiem varētu iepazīstināt plašāku sabiedrību.

"Es ar nepacietību gaidu, kā tas izskatīsies," iepriekš sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Viņa paskaidroja, ka operā tiek veikti divi auditi – funkciju audits, kuru veic "Ernst & Young", un ikgadējais finanšu audits, ko veic zvērināti revidenti.

"Prognozes, kādas mēs esam iedomājušies, tā tas apmēram arī būs. Mēs jau zinām, ka ir jāveido valde, jāsaliek izmaksas uz katru izrādi adekvāti. Ir arī skaidrs, ka dažās situācijās var dzīvot mazliet taupīgāk," iespaidos pēc audita starpziņojuma saņemšanas dalījās ministre, konkrētus audita secinājumus gan neizpaužot.

LNO 2013.gada darbības plāna projekts, LNO iekšējās kontroles sistēmas izveidošanai nepieciešamo pamatelementu, politikas un procedūru apraksti un to ieviešanas plāns pieejamā finansējuma ietvaros Žagaram ministrijā bija jāiesniedz ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc stāšanās amatā, proti, līdz 10.aprīlim. Šos dokumentus LNO direktors iesniedzis noteiktajā termiņā.

Savukārt ziņojuma projekts Ministru kabinetam par LNO turpmākās darbības scenārijiem un priekšlikumiem finansiālās darbības uzlabošanai atbilstoši Žagara darba līgumam jāiesniedz Kultūras ministrijā mēneša laikā no dienas, kad viņš būs saņēmis audita ziņojumu.

"Kultūras ministrija ar iesniegtajiem dokumentiem iepazīstas un vērtēs kontekstā ar audita ziņojumu," informēja Bērziņa.

Jau vēstīts, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende janvārī piedāvāja Žagaram noslēgt terminētu līgumu ne ilgāk kā uz gadu ar konkrētiem uzdevumiem tuvāko triju mēnešu laikā, tostarp operā būtu jāveic jauns finanšu un funkcionālais audits.

Funkciju audits operā Kultūras ministrijai izmaksās teju 13 tūkstošus latu, un to veic kompānija "Ernst & Young Baltic".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!