Foto: LETA

Saistībā ar kriminālprocesu par krāpšanu lielā apmērā, kurā prokurors lūdzis Saeimai dot piekrišanu parlamenta deputāta Ata Zakatistova (KPV LV) izdošanai kriminālvajāšanai, pats deputāts pieļauj, ka Saeima arī varētu nemaz nenonākt līdz izdošanai.

Otrdien preses brīfingā, kas rīkots kopā ar uzņēmēju un "Eco Baltia" padomes priekšsēdētāju Viesturu Tamužu, Zakatistovs žurnālistiem pauda, ka trešdien Mandātu un ētikas komisijā pats nemaz nepiedalīsies. Tāpat viņš nevarēs iepazīties arī ar apsūdzības materiāliem, bet tas būs iespējams citiem deputātiem.

Zakatistovs pieļāva, ka varētu atkārtoties Saeimas deputāta Jura Juraša scenārijs, kad prokuratūra bija vērsusies ar lūgumu par viņa izdošanu kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesā par valsts noslēpuma izpaušanu. Proti, komisija varētu dot laiku deputātiem iepazīties ar krimināllietas materiāliem, pēc kā komisija sanāktu kopā vēlreiz un pieņemtu lēmumu par jautājuma virzīšanu uz plenārsēdi. Tajā pašā laikā Zakatistovs neizslēdza iespēju, ka iespējams arī kāds cits scenārijs Satversmes tiesā pieņemtā Juraša pieteikuma dēļ. Jau ziņots, ka 29. aprīlī konstitucionālā tiesa ierosināja lietu par normām, kas Saeimas deputātam, pret kuru sākta kriminālvajāšana, liedz piedalīties Saeimas darbā.

Vaicāts, vai viņš ir pieņēmis lēmumu attiecībā uz frakcijas priekšsēdētāja amatu, deputāts norādīja, ka "situācija šobrīd ir tik ļoti samudžināta, ka nevar saprast par ko jāpieņem lēmums". Viņš pauda, ka tikai, kad situācija atrisināsies, būs saprotama tālākā rīcība, pieļaujot arī iespējamību, ka Saeima viņu neizdod. "Ticamākais scenārijs ir pagaidīt un skatīties, ko cilvēki darīs. Iepriekš man nebija iespēja izstāstīt to, kā es redzu šo situāciju. Tagad es esmu izstāstījis savu redzējumu," noteica deputāts.

Viņš arī paskaidroja, ka patlaban no savas puses neredz "agresīvu notikumu virzību", kā arī viņš neaicinās kolēģus kā īpaši balsot. Tā vietā deputāts apņēmies aicināt iepazīties ar materiāliem un arī pats iet un izstāstīt savu redzējumu. Bet pēc tam – lūgs kolēģiem pieņemt pašiem savu lēmumu.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) marta beigās nosūtījis krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret uzņēmēju Viesturu Tamužu un Saeimas deputātu Zakatistovu.

Izmeklēšanā KNAB bija konstatējis, ka krāpšana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs, līdz ar to kriminālprocesa ietvaros sākts process arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

KNAB ieskatā abas aizdomās turētās fiziskās personas vienojušās par naudas izkrāpšanu no kādas citas juridiskās personas. Uzņēmējs Tamužs maldinājis juridiskās personas amatpersonas par Zakatistova konsultāciju nepieciešamību. Proti, līgums par konsultācijām noslēgts starp Zakatistova uzņēmumu "Per capita" un kompāniju "Eco Baltia", kurā Tamužs ir padomes priekšsēdētājs.

Taču KNAB kriminālprocesā secinājis, ka par līgumos noteiktajām konsultācijām samaksāts 26 620 eiro, taču patiesībā šādas konsultācijas nemaz nav sniegtas.

Attiecībā uz uzņēmēju Tamužu prokurors jau aprīļa sākumā pieņēma lēmumu par viņa saukšanu pie kriminālatbildības pēc šī paša likuma panta. Pats Zakatistovs jau iepriekš žurnālistiem paudis, ka noliedz jebkādu vainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!