Foto: F64

Ja pirms gada toreizējais prezidents Valdis Zatlers neierosinātu 10.Saeimas atlaišanu, "Zaļo un Zemnieku savienība kopā ar "Saskaņas centru" turpinātu mocīt "Vienotību"," uzskata "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena".

Zaķis, atceroties toreizējās attiecības ar ZZS, laikrakstam atzinis, ka bija iestājusies zināma stagnācija. Taču, no otras puses,  Zatlera vadītā partija valdības veidošanas laikā, dodot cerības Saskaņas centram, ar savu neveiklo un neprofesionālo rīcību ir provocējusi starpnacionālo atsvešināšanos. Ja  Zatlers paliktu Rīgas pilī, koalīciju veidotu "Vienotība", ZZS un VL-TB/LNNK, uzskata Zaķis.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, kuru 2007. gadā "Jaunais laiks" izvirzīja kā savu prezidenta kandidāti iepretim Zatleram, bet pēc tam atsauca par labu SC nominētajam Aivaram Endziņam, neizslēdz - ja Zatlers būtu pārvēlēts prezidenta amatā uz otro termiņu, viņš varētu uzstāt uz SC iesaistīšanu valdībā.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka "Vienotībai" ir stabilas pozīcijas un sabiedrības atbalsts, tāpēc tās ietekme būtu līdzīga arī tad, ja  Zatleru pārvēlētu. Taču vēlētāji, iespējams, nebūtu tik skarbi pret partijām, kuras 10. Saeimā atbalstījušas oligarhu intereses, un 11. Saeimas sastāvs būtu vairāk līdzīgs tam, kāds bija 10. Saeimā.

SC līderis Jānis Urbanovičs savukārt licis noprast, ka Zatleram nav bijušas izredzes strādāt otru pilnvaru termiņu neatkarīgi no lēmuma par Saeimas atlaišanas rosināšanu.

Taču, ienākot politikā, viņš ir "devalvējis savu prezidenta resursu", līdzīgi kā to izdarīja arī pirmais atjaunotās Latvijas prezidents Guntis Ulmanis, laikrakstam paudis Urbanovičs.

"Zatlera Reformu partija nāca kā alternatīva "Vienotībai", kurai ir pamats to neieredzēt kā konkurentu," laikrakstam pieļāvis Urbanovičs, šeit saredzot vienu no politiskās nestabilitātes iemesliem, ja nerunā par etnisko konfrontāciju, kuru pieminēja vairāki uzrunātie.

Tikmēr kādreizējais premjers un Tautas partijas līderis Aigars Kalvītis, kura valdības laikā sabiedrība pieprasījusi Zatleru rosināt atlaist Saeimu, bet  tas nav noticis, uzskata, ka ar 10.Saeimas atlaišanu "Latvijai ir nodarīts milzīgs ļaunums, jo tas darīts ar savtīgu motivāciju".

"Parlamentu var atlaist tad, ja tas nespēj pildīt savas funkcijas. Jauno Saeimu neievēlēja labāku. Vienotība un Zatlera Reformu partija tāpat viena otru neieredz. Ja 10. Saeimā valdība nebija spējīga pieņemt lēmumus, tādā gadījumā var veidot citu valdību.   Zatlers nav pārliecinošs partijas vadītājs, un viņa partijas izveidošana var atsaukties uz politisko stabilitāti nākotnē, jo cilvēki vairs negrib darboties politikā," laikrakstam paudis Kalvītis.

Jau vēstīts, ka pērn maijā, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai "Par labu Latviju" frakcijas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētās tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, Zatlers īpašā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina parlamenta atlaišanu.

Jūnija sākumā Saeima nepārvēlēja Zatleru Valsts prezidenta amatā, un  par prezidentu kļuva Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāts, no Vidzemes ievēlētais eksbaņkieris Andris Bērziņš

Referendumā ar 94,3% balsu 10.Saeima tika atlaista, bet Zatlers ar savu Reformu partiju iesaistījies politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!