Foto: LETA

Lai patlaban opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) iekļūtu koalīcijā, viņiem ir jādabū 51 balss Saeimā, intervijā aģentūrai LETA izteicās partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

"Tas ir viens no scenārijiem. Tad ir garantija, ka viņi ir koalīcijā. Bet šādu drūmu Latvijas attīstības scenāriju es neparedzu," pauda Zaķis.

"Vienotības" politiķis labprātāk vēlētos redzēt situāciju, kad Latvijā parādās kāds krieviski runājošās sabiedrības daļas pārstāvēts politisks spēks, bet kurš ir eiropeiski, ne "maskaviski" orientēts.

"Ja SC turpina būt tikpat politiskos spēkus saliedējošs kā līdz šim, kas, manuprāt, nav viegli, tad lielu izredžu nokļūšanai koalīcijā - it īpaši pēc visām situācijām ar divvalodības referenduma aktīvu atbalstu, draudzību ar Vladimiru Lindermanu un pārējiem - viņiem nav. Uzskatu, ka viņi ir uzbūvējuši diezgan pamatīgu sienu starp esošo koalīciju un opozīciju. Saredzu, ka pašreiz, ja viņi turpina būt monolīti, ar viņiem šāda aktīva sadarbība, vienkārši izsakoties - koalīcijas veidošana, nav iespējama," norādīja Zaķis.

Viņš pieļauj, ka koalīcijā varētu iekļūt kāda atsevišķa SC sastāvdaļa. "Ja viņi tomēr sāk dalīties un kāds no atvasinājumiem izveidojas kā moderni eiropeiski, nevis kā "maskaviski" domājošs, tad šādam politiskam spēkam nākotnē nišu Latvijā saredzu".

"Vienotības" politiķis arī kritiski vērtē SC biedra Armanda Strazda izveidotās biedrības iespējas, jo patlaban sociāldemokrātiskā niša Latvijā neesot aktuāla.

"Es drīzāk domāju, ka vienai lielai daļai krieviski runājošo cilvēku, kuri ir inteliģenti, visa tā lūrēšana uz Maskavu sāks šķebināt. Daudziem jau tagad tā ir problēma. Tas varētu notikt, ja mums izdotos panākt, ka nav krasi noteikts dalījums starp mediju telpām, ka krieviski runājošiem netiek "barota" tikai Maskavas propaganda, ka arī sabiedriskajā medijā ir pietiekami daudz informācijas krievu valodā par to, kas notiek pasaulē, ar taisnīgu skatījumu, nevis Maskavas acīm, un pietiekami daudz informācijas par Eiropu," klāstīja Zaķis.

Pēc politiķa teiktā, viņš zinot daudzus cilvēkus, kuri, skatoties uz Vladimira Putina režīmu un visu to, kas notiek Maskavā, ir nelaimīgi. "Un tas tomēr liek domāt, ka arī krieviski runājošo nišā ir cilvēki, kuriem nav būtiski kaut kādi pagātnes rēgi, bet ir būtiska saprotama nākotne. Un saprotamā nākotne Latvijā tomēr iet caur dalību Eiropā un Eiropas vērtībām, nevis to, kas notiek uz Austrumiem no Latvijas. Redzu, ka tur niša ir," uzsvēra "Vienotības" politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!